Д-р Лидия Лефтерова е завършила Медицинския университет в Плевен през 1998 година. Веднага след това започва работа в тогавашната Първа поликлиника в Русе като участъков лекар, а след 2001 година става семеен лекар. През 2011 година постъпва в Спешно приемно отделение към УМБАЛ „Канев“ като ординатор, където остава четири години. През 2015-а се прехвърля на работа в Първо нервно отделение в същата болница, като едновременно специализира неврология. Тази година д-р Лефтерова се дипломира като невролог и започна работа в неврологията на УМБАЛ „Медика“.

- Д-р Лефтерова, много хора се оплакват от болки в кръста. Как се нарича това заболяване?
- Болката в кръста е масово заболяване, което се нарича с различни имена - радикулопатия, радикулит, лумбаго, ишиас. Проучванията показват, че това са най-често срещаните синдроми в неврологичната практика. Поне 80% от хората са имали болка в кръста през някакъв период от живота си. По принцип това е целогодишен проблем, но може би по-често се среща през топлите месеци, когато хората извършват по-усилена физическа работа на открито.
- Колко вида болки в кръста има?
- Болката в кръста може да бъде остра и хронична. Острата обикновено продължава от няколко дни до няколко седмици. Причината за нея в повечето случаи е травма в долната част на гърба или структурни изменения на гръбнака като спондилоартроза. Болка може да бъде причинена от спортна активност, работа в дома или в градината, внезапен травматичен момент като автомобилна катастрофа или удар върху гръбначния стълб и тъкани. Симптомите могат да варират от мускулни болки и бодежи до прорязваща болка, ограничена гъвкавост на движение, невъзможност за поддържане на изправен стоеж. Понякога болка в една част на тялото може да се причини от разстройство или травма на друго място в тялото. В някои случаи на остра болка симптоматиката може да се влоши, ако не се лекува.
Хроничната болка продължава повече от 3 месеца. Тя често е прогресивна и понякога причините за възникването трудно могат да се определят. Обикновено в тези случаи имаме функционални смущения на гръбнака като ограничена плъзгаемост между прешлените, мускулен дисбаланс, мекотъканни контрактури.
- Споменахте две основни причини за появата на тази болка - травма или увреда на гръбначния стълб. Има ли други?
- Причините са класифицирани в три групи:
Структурни изменения на гръбнака - дегенеративни заболявания като спондилоартроза /ошипявания/, остеопороза и други костни заболявания, дископатии, дискови хернии, вирусни инфекции, възпаление на междупрешленните стави и дискове или вродени аномалии на гръбначния стълб.
Функционални изменения на гръбнака имаме, когато е налице намалена подвижност между прешлените, промяна в позицията на прешлените, мускулен дисбаланс, неправилна поза при стоеж и седеж, лошо положение на тялото по време на сън, стрес, затлъстяване, прекомерно наддаване на тегло по време на бременност, тютюнопушене.
Третата група са комбинирани изменения, което е съчетание на няколко от гореизброените причини.
- Възрастните хора по-често ли страдат от болки в кръста?
- С напредването на възрастта костната здравина, еластичността и тонуса на мускулите се понижават, но това може да се случи и при по-млади хора от 30 до 50 години. Проблемът при тях е от заседнал начин на живот с твърде малко, а понякога прекалено много движения и упражнения. Тогава междупрешленните дискове започват да губят течност и гъвкавост, което намалява способността им да омекотяват натоварването на гръбнака. В резултат, когато някой вдигне нещо твърде тежко или се преразтегне, причинявайки спазъм на мускулите и сухожилията в гърба, може да възникне болка. Може да се получи възпаление на нервно коренче или дори увреждания на мускулите и прешлените.
Но не е задължително болката в кръста да е в резултат от дегенеративни процеси или травми, тъй като при много от хората с периодична болка няма доказателства за дегенеративни изменения. Извършването на тежък физически труд също не е предпоставка, защото болката се проявява с почти същата честота и при хора, чиято работа не е свързана с това. Тогава трябва да търсим причината в дейности от ежедневния живот, които са общовалидни за всички, а именно седенето, неправилната стойка и лошото позициониране на тялото.
- Мъжете или жените страдат повече от болки в кръста?
- Двата пола са еднакво засегнати. Рискът от болки в кръста в резултат на дискова болест или гръбначна дегенерация се увеличава с възрастта. В детска възраст носенето на раница, препълнена с тежки учебници, може да доведе до претоварване на гръбнака и мускулна умора. Съдържанието в раницата трябва да бъде равномерно разпределено. На по-висок риск от болки в кръста обаче са изложени хора, които работят пcиxичнo cтpecиpaщa paбoтa, бременните, хора, които водят заседнал нaчин нa живoт, които са в безпокойство от нещо, депресия, при тежка физическа работа.
- Кога трябва да се обърнем към специалист?
- Добрата новина е, че болката в кръста може да отшуми, както се е появила. Ако обаче болката продължи повече от две седмици, е наложително пациентите да се обърнат към лекар. Това важи за случаите, когато има болки в поясната област, когато кашляме или се навеждаме, при тъпа болка в лумбалната област при ставане и лягане. Условията, които могат да причинят болки в кръста и изискват лечение от лекар или друг здравен специалист, са дискова херния /разкъсан диск/, ишиас, спондилоартроза /износване на структурите на гръбначния стълб/, остеопороза, гръбначни изкривявания.
- Кога се стига до оперативно лечение?
- Лечението на болката в кръста е консервативно и ако то не даде резултат, се стига и до оперативно.
Консервативното лечение може да бъде медикаментозно или с помощта на физикалната медицина и кинезитерапията. Пациентите обаче трябва винаги да се консултират с лекар, преди да приемат лекарства за облекчаване на болката. Някои медикаменти, дори и тези, продавани без рецепта, могат да имат негативно взаимодействие с други лекарства, може да предизвикат нежелани ефекти и да доведат до увреждане на черния дроб.
Физикалната терапия включва пасивни методи на въздействие като топлина, лед, ултразвук, електрическа стимулация или други физиотерапевтични процедури. Пациентите трябва да избягват да спят на електрически възглавници, което може да доведе до допълнителни усложнения.
Кинезитерапията включва активни методи на лечение, като упражнения с или без тежести, стречинг. Тези упражнения подобряват движенията и правилния мускулен баланс, а повишаване силата на мускулите стабилизатори на кръста, таза и корема конкретно може да бъде много полезно в облекчаването на болката. Поставянето на широки ластични колани за кръста с пластмасови или метални ламени често се използва в острия период на болка за повишаване на стабилността на кръста и отбременяване на работата на мускулатурата.
Оперативно лечение се използва в най-тежките случаи, когато състоянието на пациента не реагира на друга терапия.
- Какви възможности освен медикаментозните има за облекчаване на болката в домашни условия?
- В острата фаза на пациентите се препоръчва относителен покой. Трябва да се избягват резки и продължителни движения, както и големи натоварвания. В случай на много силна болка се препоръчва покой на легло, но най-много за 1-2 дни. Пациентите трябва да възобновят движенията и дейността си колкото е възможно по-бързо. Понякога през нощта или по време на почивка болката възпрепятства нормалния сън. В подобни случаи, пациентите трябва да лежат на здравата страна със свити крака, като горният крак е пуснат леко пред долния. Може да се използва и малка възглавница между коленете. Друга облекчаваща болката позиция в леглото е по гръб отново със свити крака и една или две възглавници под колената.
- Как може да се намали или избегне рискът от появата на болки в кръста?
- Cтъпкитe зa нaмaлявaнe нa pиcкa oт paзвитиe нa бoлки в кръста са peдoвните упpaжнeния за поддържане на здраво тяло. Преди да се премине към тях трябва да се направи консулт с лекар. Важно е да спите на матрак, койтo дa дъpжи гpъбнaка изправен, катo в cъщoтo вpeмe пoддъpжa тeжecттa нa paмeнeтe и зaднитe чacти. При шофиране тялото също трябва да е изправено, за да се предотврати възможността за болки в кръста.