Туристите още чакат парите си

Министерството на туризма ще подаде сигнал в прокуратурата за фирма, измамила туристи с хиляди долари за екскурзия до Канада.

Преди месец стана ясно, че екскурзиантите са заминали без платен хотел и с резервации за круиз на имената на китайци. Министерството на туризма се самосезира и санкционира фирмата, но парите не са върнати на хората.

Екскурзията е трябвало да започне в края на юни и да приключи в края на юли. Потърпевши разказват, че са платили между 15 000 и 24 000 лева.

Още при кацането си в Торонто обаче туристите разбират, че нещо не е наред. В хотела им казват, че четирите им нощувки не са платени. Следващата спирка са градовете Квебек и Отава, където двете нощувки са платени. В Монреал обаче туристите се сблъскват също с неплатени нощувки, отбеляза Нова.

"Беше доста унизителна цялата история", разказва един от потърпевшите.

От Комисията за защита на потребителите отговорили излъганите да се обърнат към застрахователите.

"Това вече е направено от нас, но те ни отговориха, че не са отговорни за това. Казаха ни да се обърнем към този застраховател, към когото тя е имала застраховка към момента на сключване на договора", заяви друг от потърпевшите.

"Тази фирма продължава да работи и се размина с една глоба от 1000 лева, въпреки че 2 месеца не е имала застраховка", коментира потърпевш.

"Хората с основание се обърнаха към нас, направили сме 4-5 проверки на фирмата", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. "Фирмата е стартирала процедура по ликвидация, а заявява намерение за регистрация на нова фирма. Ще сигнализираме прокуратурата за тази фирма", заяви Ангелкова.

Уведомиха ни, че искат да прекратят дейността си, което на фона на неизпълнените ангажименти в Канада е странно, добави тя.

"Поемаме ангажимента да затегнем изискванията по отношение на туроператори и турагентите, и по отношение на лимитите на застраховките", заяви още министърът.

На снимката: Изглед от Монреал, където нощувките на българите се оказали неплатени.