Екоинспекцията твърди, че въздухът в Русе е почти като на Боровец. Техният отговор след оплакванията на граждани от „Дружба“ 1 и 2 за нетърпим мирис на бакелит в петък срещу събота и в събота срещу неделя е, че има „завишени, но не превишени нива на азотни оксиди, както и по-високи стойности на бензен във вечерните и нощни часове“. Данните били от автоматичната измервателна станция в квартал „Възраждане“.
Драги експерти, като гражданин в „Дружба“ 1 благодаря за новинките на апаратурата във „Възраждане“, но тя е на километри от нашия квартал. Със същия успех може да инсталирате машината си в Червена вода или Ряхово и оттам да получим бодро комюнике за „завишени, но не превишени норми“.
В петък срещу събота и в събота срещу неделя ние дишахме не планински, а бакелитов въздух. Отчетлив и зловонен. На бакелит! Трябваше да минете в неделя сутринта по булевард „Гоце Делчев“, за да видите как хората вадеха кърпите и ги поставяха на лицата си като при хлорната напаст през 80-те години. Както и да питате продавачката в „Минимаркет“ по същия този  булевард, която разказваше, че малкото й детенце не спало през нощта и се оплаквало от болки в гърдичките. И винаги се оплаквало, когато кварталът ухае на бакелит.
А то не е за първи, не е за втори, не е за трети път. Въобще не ни интересува дали вятърът бил югоиозточен или североизточен. Какво ни топлят обясненията ви, че „неприятните миризми вероятно са от нерегламентирано изгаряне на отпадъци в покрайнините на града“.
Какво значи „вероятно“? За кои „покрайнини“ става дума? Какви са тези „отпадъци“, ако те са причинителят на замърсяването, та бакелитът ни задушава отвсякъде?
А да цитирате данни от някаква станция във „Възраждане“, когато хората се гърчат от бакелитови атаки на другия край на града, си е направо обидно. Ами монтирайте една станция и в „Дружбите“. Откъдето да идват ясни и верни данни. 
Защото след последния гърч в „Дружба“ хората се питат дали някой не замазва умишлено картинката за истинския източник на зловонието с общи приказки и „вероятности“, каквито систематично тровят хората като през онези ужасни и хлорни години на миналия век.