22 джипа за сафари по Южното Черноморие останаха без номера след акция на НАП, ДАИ и МВР.

Внезапните проверки на фирми,които организират сафарита за чужденци с джипове по Южното Черноморие и в Странджа, са извършени тези дни.

"Събрана бе информация за цялостното провеждане на мероприятията, начина на отчитане на приходите, изискани бяха и необходимите разрешителни документи за извършване на автомобилни превози. От фискална страна проверката установи, че няма нарушения на данъчните закони и приходите се отчитат с фискални устройства. Всички шофьори представиха касови бележки за съответните дестинации. Екипите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ обаче установиха сериозни пропуски по Закона за автомобилните превози и главно липса на необходимите лицензи за извършване на подобен вид дейност. 22 джипа за сафари бяха спрени веднага от движение, а регистрационните им номера свалени", обясни пресаташето на НАП в Бургас Христо Узунов.

Организирането на нерегламентирани превози на чуждестранни туристи, представяни като екскурзии, е свързано с много други сериозни рискове, включително и за човешкия живот, затова този сегмент трябва да излезе изцяло на светло и към нарушителите законът се прилага с цялата му строгост, коментираха проверяващите.

Лятната кампания на НАП по спазване на данъчното и осигурително законодателство продължава и през август с активни контролни действия по Черноморието. Само в Бургаски регион от началото на юли досега са извършени 2377 проверки, при които са установени 624 нарушения, отчитат от приходното ведомство. Повечето са за неиздаване на касови бележки и за разлика в касовата наличност. Данъчните наблюдават и всички търговски обекти, които през активния летен сезон извършват смяна на собствениците.