Производителят на алуминиеви компоненти за автомобилната промишленост „Монтюпе“ е понижил леко производството и продажбите си през миналата година. Печалбата е намаляла със 7 на сто или с 3 млн. лв. Това става ясно от отчета на компанията за 2017 г. 
През миналата година общите приходи на „Монтюпе“ са в размер на 203 млн. лева при 210 млн. лева за 2016 г. Нетният финансов резултат е печалба от 39,8 млн. лева при 42,8 млн. лева за предходната година. През 2017 г. производствените обеми достигат 1 591 112 части, при 1 680 890 части за 2016 г.
Компанията за автомобилни компоненти намалява производството си за втора поредна година, за което вероятно принос имат и проблемите с русенската екоинспекция, довели до принудително спиране на някои мощности. Въпреки направените стъпки за подобряване на атмосферата в и около завода, фирмата има нужда от още усилия, за да изчисти имиджа си в очите на русенци. 
През миналата година „Монтюпе“ обяви, че ограничава инвестициите си в Русе и насочва поръчки на клиенти към свои заводи в други държави. Но инвестициите не са спрели - през 2017 г. са похарчени над 11 млн. лева за нови сгради, оборудване и други активи. Стартирано е производството на няколко нови продукта, в това число цилиндрови глави и носачи. До месец трябва да започне и производството на разработена от местни инженери уникална цилиндрова глава, която ще позволи конструирането на бензинов двигател с непостигана досега комбинация от технически параметри, който ще се използва във всички заводи на компанията за марките „Даймлер“, „Мерцедес“, „Рено“, „Нисан“ и „Дачия“.
Компанията остава един от най-големите работодатели в Русенско, като дава хляб на 880 служители.