Учени от Принстънския университет в САЩ установиха, че днешните пигмеи от остров Флорес не са потомци на флоренския човек (Хомо флоресиенсис), който заради малкия си ръст е смятан за хобит, съобщава сайтът Phys.org.

По-рано редица изследователи предположиха, че местни туземци са унаследили гени от архаични хора джуджета.

Останки от Хомо флоресиенсис за пръв път бяха открити през 2003 г. на индонезийския остров Флорес. Те датират отпреди 13-95 хиляди години. Флоренският човек имал ръст около 1 метър, а обемът на мозъка му бил 3 пъти по-малък от този на съвременния човек. Предполага се, че Хомо флоресиенсис се появил преди около 1,75 милиона години.

Родствена връзка между днешните пигмеи и флоренския човек трудно може да бъде установена, тъй като учените не успяха да извлекат ДНК от останките му и да реконструират гените му. Сега били изследвани геномите на 32-ма пигмеи, живеещи в района на Лян Буа. Целта била да се определи каква част от геномите е унаследена от неандерталци, денисовци и други източници, някои от които може да са хобити. Било констатирано, че в геномите на туземците има голямо количество ДНК от неандерталци и че малка част от геномите е унаследена от денисовци. Гени с неизвестен произход обаче не били открити. Учените освен това идентифицирали генни вариации, свързани с нисък ръст. Специалистите смятат, че подобни изменения в ДНК са били характерни и за хобитите, след като условията за живот на остров Флорес допринесли за оцеляването на създания с такива мутации.