Румънският министър на земеделието Петре Дая сравни унищожаването на прасетата заради африканската чума с избиването на евреите в Аушвиц, пише в. "Ромъния либера", определяйки коментара като "ново неуместно изявление на правителството". 

"Няма противоотрова, няма ваксина, няма лекарства, единственият метод е избиването. Прасетата се изгарят (. . .) Там е като в Аушвиц", заяви Дая за телевизия Антена 3 по повод появата на второ голямо огнище на африканска чума по свинете в източния окръг Тулча, предаде БТА.

 

Движението "Румъния заедно" на бившия премиер и бивш еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош призова в социалната мрежа Facebook за оставката на министъра: "Недопустимо е един министър от правителството на Румъния да сравнява изгарянето на свинете с Холокоста, една световна трагедия, осъдена от Румъния. (. . .) Искаме оставката или незабавното уволнение на министъра. Понякога повърхностността може да бъде забавна, но в тази ситуация показва липса на здрав разум от страна на земеделския министър", се посочва в призива.

С дипломатически гаф се отличи и посещението на премиера Виорика Дънчила в Черна гора вчера.

"Радвам се, че се намирам в Прищина, на първото посещение на румънски премиер в Черна гора", заяви Дънчила по време на срещата си с черногорския си колега Душко Маркович в Подгорица, пише в. "Гъндул".

Изданието отбелязва, че домакините елегантно са прикрили гафа, като преводачът заменил Прищина, столицата на непризнатото от Румъния Косово, с Подгорица, а в официалния запис от срещата звукът точно на това място бил изтрит.