Руски хакери са получили достъп до електропреносни комунални услуги в САЩ миналата година и са можели да предизвикат спирания на тока. Това казват представители на федералното правителство на САЩ, според които хакерската кампания вероятно продължава и сега, съобщи "Дневник" като цитира в. "Уолстрийт джърнъл".

Става въпрос за хакерите, работещи за спонсорирана от руската държава група, наречена "Енергийна мечка" или още "Водно конче". Атаката им е засегнала стотици компании през 2017 г. Те използвали конвенционални средства като заразяване с вирус на често посещавани от дадена компания сайтове или фишинг атаки, които карат потенциалните жертви да дават паролите си.

Така получавали достъп до корпоративните компютърни мрежи на доставчиците, което им позволявало да откраднат поверителни данни и да получат достъп и до енергийните мрежи. След това хакерите са крали информация за конфигурацията на мрежите, за използваното оборудване и за принципите на неговата работа.

Предполага се, че атаките може и да са автоматизирани. Сега специалисти проверяват дали хакерите са успели да внесат изменения в настройките на оборудването, което би могло да причини значителни щети.