Кралицата на криминалните романи Агата Кристи обичала да си похапва вкусно. Любовта към храната писателката развива в детството си в родния Торки в графство Девън. Много от спомените й за това време са свързани с готвачката им Джейн Роу, която работила в семейството 40 години. „От кухнята излизаха великолепни ястия. След обилната първа закуска, в 11 ч сервираха изумително какао и на поднос - бисквити и кифлички... Никъде другаде не съм яла такива бисквити, каквито печеше Джейн - рохки, тънки и топящи се в устата. Да ги ядеш горещи - това е като да отидеш в рая“, спомня си Кристи.
Но истинска страст тя изпитвала към сметаната и това било известно на цялото графство. „Агата много обичаше храната и беше пристрастена към сметаната. Сипваше си я в чаша и я държеше до пишещата машина“, разказва дъщерята на местния викарий. Единственият опит на Кристи да ограничи тази си страст се провалил тихомълком: „Тя пиеше сметана от огромна чаша, на която отстрани беше написано „Не бъди лаком“, но никога не показа и най-малкия знак, че се подчинява на това разпореждане“, спомня си внукът й Матю. 
Само един човек успявал да упражни все пак някакъв контрол върху сметановата мания на писателката - нейният иконом Джордж Гоулър. Той организирал и ръководел двучасовите вечери в дома на Кристи в имението Гринуей. За да не я остави да избира финала на вечерята, той измислил нещо като десертна рулетка - поднасял на гостите плато с плодове и всеки на случаен принцип имал право да избере любимия си десерт, но само веднъж седмично.
Агата Кристи обичала смокини, които прекрасно подхождали на любимата й напитка чая, и то не просто чай, а така както се сервирал в Девън - с кифлички, конфитюр и... несметни количества сметанов крем. Това е прочутият Девънширски крем, за който Кристи пише, че в дома им бил изяждан наистина в големи количества, а майка й казвала, че е по-хубав дори от маслото от черен дроб от треска. С крема мажели кифличките, но често писателката ги пренебрегвала и просто го ядяла с лъжица направо от буркана. Оригиналната рецепта за Девънширски крем изисква голямо търпение за приготвянето му - между 18 и 20 часа. Пълномаслена сметана в подходящ съд се оставя в загрята до около 90 градуса фурна за 8-10 часа, след това се охлажда 8 часа, обикновено през нощта, а на сутринта се изгребва образувалият се жълт пласт, който се разбива до крем. Разбира се, промишленото производство и работещите домакини са измислили много по-бърз начин, което пък е накарало Агата Кристи да въздъхне: „Уви! В днешно време не можете да видите истински Девънширски крем в Девън - така както е правен преди време - опечен и изваден на слоеве от сметаната“.
Любовта към храната Агата Кристи пренася и в своите романи. Героинята й мис Марпъл например обича чай и кифлички със сметана, а придирчивият Еркюл Поаро е с претенции не само към облеклото, но и към храната си. Една нещастна дама пък се отравя със сироп от...  смокини. Романът „Предизвестено убийство“ писателката посвещава на свои близки приятели, които я почерпили с разкошна шоколадова торта „Възхитителна смърт“. Когато след време при тези същите приятели Агата Кристи вкусила суфле с ликьор и меренге, тя възкликнала: „А това е „Възхитителен живот“!“.
В една голяма част от 66-те романа, написани от нея, именно храна или напитка, в която има добавена смъртоносна доза арсен или стрихнин, причинява смъртта на някой от героите. А това поставя началото на обратите в сюжета и неочакваната развръзка на финала - похват, който прави Агата Кристи кралица на криминалния жанр. Самата тя била много добре запозната с различните видове отрови, тъй като е работила като медицинска сестра доброволка във военна болница в Париж, а по-късно и в аптеката на болницата. Цялата Първа световна война писателката прекарва във френската столица, където придружава първия си съпруг - пилота от Кралския корпус Арчибалд Кристи.
Но като се махнат отровите, Агата Кристи всъщност е наситила романите си с изключително вкусни ястия. И доказателство за това е кулинарното шоу, проведено в родния й Торки през 2015 г. в чест на 125-тата годишнина от рождението на писателката. Специално за шоуто е поканена френската писателка Ан Мартинети, автор на кулинарната книга „Кремове и наказания“ („Cremes et Chatiments“, 2011) с рецепти и снимки на ястия, описани в романите на Агата Кристи. На 168-те страници има рецепти за закуски, обеди и вечери и, разбира се, любимите на мис Марпъл и Еркюл Поаро плодови и сметанови пайове, сладкиши и бисквити. Мартинети, която по думите й е израснала с книгите на Агата Кристи, готвила в автентичната кухня на писателката в родния й дом и понякога се шегувала с публиката, като си придавала замислен вид - сложила ли е отрова в пая, или не. Французойката демонстрирала как от черен шоколад, масло, захар, стафиди и ликьор „Куантрьо“ се приготвя тортата „Възхитителна смърт“ от романа „Предизвестеното убийство“, коледният пудинг от сборника с разкази „Приключенията на коледния пудинг“ и кифлички, които задължително се поднасят топли, с бита сметана, конфитюр от френско грозде или Девънширски крем.
Агата Кристи умира на 85 години през 1976 г. И един от последните й кулинарно-литературни афоризми гласи: „Винаги съм обожавала ескимо. Веднъж за скъпата стара дама ще бъде направено изискано студено ястие и тя ще тръгне по ледения път - повече няма да се върне“.

Портокалови кифлички със смокини

Необходими продукти:
1 голямо яйце
1/2 чаша мътеница/гъст айрян
1 с.л. настъргана портокалова кора
2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. смлян кардамон
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. студено масло
1 ч.ч. пресни смокини
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 200 градуса. В малка купа се разбъркват яйцето, мътеницата и портокаловата кора. В друга купа се смесват брашното, захарта, бакпулверът, содата за хляб, кардамонът и солта. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета, и се разтрива с пръсти, докато стане на груби трохи. Добавят се нарязаните на парченца смокини и се объркват леко. Прибавя се сместа от мътеница и се разбърква, докато се поеме, но тестото да остане рошаво, а не гладко. Прехвърля се в кръгла тавичка, застлана с хартия за печене, и се разстила с дебелина 0,6-0,7 см. Разрязва се на 8 като пай и се пече от 13 до 15 минути, докато леко кафенее отгоре.
Сервира се топло с огромно количество сметана, както е обичала Агата Кристи.