600 седмокласници от всичките 1510 кандидат-гимназисти за Русенска област са посочили в заявленията си, че искат да учат в английската паралелка на СУ за европейски езици "Св.Константин-Кирил Философ", 567 са децата, които посочват като желано училище Английската гимназия. Това съобщи вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Дори дете от Бургас е подало документи с желание да учи в русенската английска, добави тя. Вчера вече бяха ясни и статистическите данни за приема в осми клас на русенските средни училища. Всъщност, те бяха готови още предишния ден, но след като се разчу за гафа в софийската класация на гимназиите, русенските експерти са предпочели да огледат още веднъж всички цифри, за да бъдат максимално точни и коректни. Изчисляването на бала за прием в различните училища се усложнява от това, че 29-те учебни заведения в Русенска област приемат нови ученици с 24 балообразуващи групи. Това ще рече, че едно училище формира бала, като удвоява оценките по български език и литература и по математика, друго утроява математиката, трето добавя оценката по информатиката - в зависимост от специалностите, обясни Георгиева. 
Най-високият бал, с който са приети осмокласници, е в математическата паралелка с изучаване на английски език в гимназия „Баба Тонка“ - 481.75. След нея следва максималният бал за Английската - 466, паралелките в МГ софтуерни и хардуерни науки и природни науки /също с английски/ - съответно 458.25 и 456,5. Петото място е за Дойче шуле - 455, после идва СУ „Васил Левски“ /природни науки с английски/ - 437, СУЕЕ с немски - 433, и отново „Васил Левски“ - този път обществени науки с китайски - 430.5 точки. В десетката е Професионалната гимназия по икономика и управление, в паралелката „Оперативно счетоводство“ първият приет е с бал 429. Топ 10 завършва Европейското с класа с испански - 419.5. И тук прави впечатление, че всичките 10 позиции са за различни направления, но задължително с езиков профил, което потвърждава интереса към изучаването на чужди езици! 
С възможно най-нисък бал - 30 точки - са приети ученици в две училища в областта: в професионалната гимназия в Бяла /автотранспортна техника с руски език/ и... в СУ „Христо Ботев“ /!/ в паралелката по софтуерни и хардуерни науки с 4 часа английски. С този най-нисък бал някогашната славна Първа мъжка гимназия „изпреварва“ отзад напред и училището по съседство - ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“, където осмокласникът, приет с най-нисък бал, е събрал 31 точки! Впрочем, същата паралелка в „Христо Ботев“, но с 18 часа английски, е приела деца с доста по-висок бал и е на 13-о място по максимален брой точки. 
Разликите в бала, с който приемат някои гимназии, се дължат и на броя паралелки, обяснява по този повод Росица Георгиева. И посочва, че когато за Английската се вижда, че разликата е 136 точки, това означава, че с 330 бал е прието 104-ото дете, кандидатствало в гимназията. Докато, примерно, в Математическата разликата между максимален и минимален бал се отнася само за 22-те деца, приети в една и съща паралелка. 
След първото класиране са останали 100 свободни места в гимназиите. Предстоят втората и третата класация, но още отсега е ясно, че 5 от заявените от училищата паралелки ще отпаднат, каза Георгиева. Това са класове, за които има по 1-2 деца, заявили желание, а при положение, че и без това има още толкова незаети места, очакването тези пет класа да се запълнят е напразно. Така ще отпаднат специалностите „Бутикови облекла“ в ПГ по облекло, „Реставриране на стилни мебели“ в ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура и по една паралелка в гимназията за промишлени технологии и в гимназиите в Бяла и Ветово.