Жилищата в Русе продължават да поскъпват с темп, изпреварващ не само инфлацията, но и лихвите по кредитите за периода, показват данните на националната статистика. През първото тримесечие на тази година цените се покачват с 2.8 на сто, което е 13,2% повече в сравнение със същото тримесечие на предходната 2017 г. 
От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на март 2018 г. достига 1123 лева (574 евро на кв. м). 
Според данните на статистиката, покачването на цените идва най-вече от поскъпването на старото строителство - с 3% за първото тримесечие и с 14,5% за последните 12 месеца. Новите жилища вдигат цената си само с 1,3 на сто за периода януари-март, което обаче е достатъчно да си останат с около 200 евро на квадрат по-високи в сравнение със старите панелки от времето на соца. Цените на апартаментите в новопостроените кооперации достигнаха 700-800 евро още преди година и логично ножицата между ново и старо строителство започна да се позатваря.
Цените на жилищата в Русе удариха тавана през второто тримесечие на 2008 г., когато цената достигна 1750 лева на квадрат или близо 900 евро. След това обаче лихвите бързо тръгнаха нагоре вследствие на световната финансова криза и съответно цените паднаха стремглаво надолу като голям брой ипотекирани апартаменти бяха отнети от собствениците им заради неплатени вноски по кредитите. Сега, според последните данни на БНБ, за дългосрочните ипотечни кредити в лева банките искат вече под 4% годишно.