Новата година започна с поскъпване на храните, след като през последните две седмици на миналата година беше отчетено поевтиняване в рамките на около 2%. В първата седмица на 2020 година цените на едро на хранителните продукти по тържищата в страната са поскъпнали със 7.5% спрямо предходната седмица (16-27 декември 2019 година), когато също беше отчетено повишение на цените, но с 1.7 на сто.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.604 пункта. На годишна база, спрямо 4 януари 2019 година, индикаторът се е повишил с 11.08%. Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
От зеленчуците най-много са поевтинели зрелият кромид лук и оранжерийните краставици, при плодовете с по-високи цени са лимоните и бананите, а при млечните, месните и другите храни най-много поскъпнали яйцата и трайният варено-пушен салам.
На фона на общото поскъпване на храните цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио), както традиционно отбелязваме, са се покачили с 3.4%, заради поскъпването на зрелия кромид лук и оранжерийните краставици, съответно с 6.6% и 5.0%.