Основните храни са поскъпнали с 52 на сто през миналата година, става ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачва от 1,827 в началото на януари 2022 г. до 2,316 през миналата седмица. Което логично вдига и цените в магазините, които върху стойността на стоката на едро начисляват своя надценка. 
От януари 2022 до януари 2023 г. цената на захарта по тържищата в Русенско се е покачила от 1,70 на 2,60 лева или с 53%. Оризът е поскъпнал с 61 на сто - от 1,80 на 2,90 лева за кг на едро. Сиренето и кашкавалът отбелязват увеличение с 80%, а рекордът е на яйцата, чиято цена за година се удвоява и от 20 ст. скача на 40. 
По-малко е поскъпването при олиото и зрелия фасул - между 10 и 15%. А брашното, което бе освободено от 20% ДДС, увеличава цената си с 31 на сто - от 1,30 на 1,70 лева за кг на едро.
Прогнозите за тази година са инфлацията постепенно да забави темпо и се свие до едни по-нормални размери - около 5% годишно. В Еврозоната вече за втори пореден месец се отчита дефлация, което не се е случвало от 2020 г. Основният двигател на този процес са спадащите енергийните цени, тъй като влизат в сила антикризисни мерки, а междувременно и енергийната криза лека-полека върви към разрешаване. Европейската централна банка вече агресивно увеличава лихвите и по-важното - намалява парите в обращение, което прави еврото по-скъпо и задържа цените номинирани в евро. Което се отразява и на лева, чийто курс към европейската валута е фиксиран.