Здравният министър Кирил Ананиев обеща до средата на следващата година да има електронно здравеопазване. 

"До средата на следващата година ще трябва да имаме електронно здравеопазване и национална здравна информационна система", каза Ананиев по време на разискванията по Националната здравна карта в парламента.

Ананиев се похвали, че са "вдигнали на крака" електронното здравеопазване, когато с екипа му са влезли в министерството, защото тогава то било замразено. 

Министърът обеща да представи и два алтернативни модела за развитието на здравеопазването, защото по думите му всички са убедени, че настоящият модел не работи и не може да продължава да се прилага в бъдеще. 

Предстои двата модела да бъдат представени за обществено обсъждане, за да се отчетат плюсовете и минусите им, за да може при гласуването им в парламента да се избере този, който ще работи за хората, каза той. 

По думите му този модел не само ще търси оптимизиране на разходите, а и по-добро ниво на здравеопазването на българите.

След приключването на разискването на Националната здравна карта депутатите приеха предложението Кирил Ананиев да представи до 30 септември концепция за развитие на здравното осигуряване и секторни реформи в страната. Преди това концепцията трябва да се представи за широко обществено обсъждане, а резултатите да бъдат предоставени на здравната комисия в парламента.