Уникални за българския пазар самопочистващи се външни венециански щори представи в Русе столичната фирма „Стоилов и Ко“. Слънцезащитните системи „Алекса“ се произвеждат по немска технология и отстраняват сами мръсотията благодарение на специално нанотехнологично покритие. Самите ламели се произвеждат в Швейцария, а „Стоилов и Ко“ ги формова тук и изработва няколко варианта външни щори. Фирмата е единствената предлагаща продукта в България и Румъния. В Русе неин представител е фирма „Климатичар“.
Тайната на самопочистващите се щори се крие в титаниевото диоксидно фотокатализно покритие, което под въздействието на слънчевата светлина действа като катализатор и предизвиква разпадане на органични частици мръсотия. Непряката слънчева светлина и малко влага са достатъчни да активират самопочистващия процес. Мръсотията изчезва дори ако повърхността на щорите не е пряко изложена на дъжд.
Титаниево диоксидното фотокатализно покритие допринася и за елиминиране на вредните вещества от въздуха, който дишаме. Ултравиолетовата светлина генерира електрони на повърхността, което води до формиране на кислородни радикали. Те имат способността да разграждат множество вредни вещества в напълно безопасни като например азот в безвреден азот, органични съединения във въглероден диоксид и вода. Озонът се разлага до кислород.
Външните венециански щори позволяват и да се намали потреблението на енергия с до 50%. Тъй като са разположени пред стъклото, през зимата те служат като външна изолация, а през лятото като топлинен щит, спирайки до 85% от слънчевата радиация, без да ограничават светлината. Имаме случаи когато реалното потребление на енергия спада с толкова, че инвестицията се изплаща за три години, споделиха от „Стоилов и Ко“.
Дизайнът и конструкцията позволяват ламелите да бъдат вдигани и спускани, както и да бъдат завъртани. Това позволява контрол над регулацията на достъпа на светлина и топлина. Управлението може да бъде извършвано чрез ръчен механизъм или чрез моторизация.
Самопочистващите се външни щори са само една идея по-скъпи от традиционните, заяви собственикът на фирмата производител Александър Стоилов.
При желание системата може да се допълни с датчици за температура, вятър, влага, което ще й позволи да реагира автоматично при промени в атмосферните условия - например да прибере сама щората в случай на изключително силен вятър.