„Не исках да го убивам, а само да го сплаша, но той ме заплаши с нож, започна да дърпа пушката за дулото и тя гръмна. Много съжалявам за стореното, което не ми дава мира вече почти година, но не мога да променя нищо и да върна времето назад“. Това каза вчера в съдебната зала 70-годишният Петко Илиев, който е обвинен за убийството на 59-годишния бивш затворник Петко Чакъров миналото лято. До трагичния инцидент се стига, след като пенсионерът заварва по-младия мъж в лозето си.
На 31 август следобед пенсионерът отишъл на набере малко грозде за приятелите си в пенсионерския клуб, но намерил между редовете двама непознати да берат хубави чепки с ножове в ръце. Стопанинът извадил от багажника на ладата си стара ловна пушка, а Чакъров, който на млади години е служил в Чуждестранния легион на Франция, тръгнал към него с две кофи с грозде и нож в лявата ръка. По думите на Илиев, щом го наближил, Чакъров пуснал кофите на земята, насочил ножа напред и започнало боричкане, пушката гръмнала и бившият легионер се свлякъл на земята. 
Бай Петко веднага го натоварил в колата си и го откарал в болницата в Бяла. Там дежурният д-р Диманов и негов колега направили всичко възможно да спасят простреляния, но сачмите поразили фатално черния му дроб и медиците загубили битката за живота му.
Съдебно-медицинската експертиза установила 0.5 промила алкохол в кръвта на починалия, каза вчера съдебният лекар д-р Пламен Димитров.
Докато траела реанимацията, Петко Илиев се прибрал в дома си, разказал на жена си какво се е случило и двамата се обадили на племенницата им Мариета Николаева. Жената пристигнала веднага в дома на свако си, двамата отишли в болницата и като разбрали, че крадецът е починал, се върнали в дома, взели пушката от колата и отишли в полицейското управление в Бяла, където Илиев се предал и оттогава е под домашен арест.
Съучастникът на Чакъров в кражбата на грозде - Христо Христов, който два пъти е лежал в затвора, вчера разказа малко по-различна версия пред съда, която обаче съвпадна с показанията му в досъдебното производство на 31 август и на 1 септември. Според показанията му Чакъра, както го наричали хората в Бяла, му се обадил на 30 август вечерта и му казал на другия ден да отидат да направят баберка /гроздобер/ в едно лозе, защото не му стигали 4 чувала да събере материал за ракия. Двамата се разбрали след 14 часа на 31 август Чакъра да го вземе с опела на баща си от къщата му и да отидат в лозята по пътя за Попово.
„След като тръгнахме с колата, Петко ми каза, че ще берем грозде от изоставено лозе и аз се успокоих, че няма да крадем“, каза вчера Христов.
Двамата стигнали до набелязаното лозе с четири кофи, два ножа с остриета по 15 см и найлонови чували и се разпределили да берат в две междуредия. След половин час Христо видял, че до опела спира червена лада и викнал на Чакъра, че някой идва. 
Ела да се разберем с човека, казал приятелят му и тръгнал към собственика с двете кофи в ръце.
Видях, че мъжът с ладата държи нещо в ръцете си като щанга или пръчка и не тръгнах, а се притаих до реда. Оттам забелязах, че Чакъра стои от едната страна на опела, а другият мъж от другата страна. След малко чух изстрел и гласът на Петко, който изстена „Ох, майко, недей така“, обясни Христо. 
В следващия момент свидетелят видял как мъжът натоварил Чакъра в ладата и потеглил. Той отишъл до опела, където били кофите на приятеля му, прибрал ги в колата заедно със своите и ползваните за бране ножове и си тръгнал. По пътя се отбил при приятел, където го намерили полицаите и го арестували.
Дъщерята на Петко Чакъров, вчера потвърди гражданския си иск за 200 000 лева кръвнина, макар че сама призна, че не са били в добри отношения. Нейната дъщеричка обаче била много привързана към дядо си. 
В крайна сметка делото бе отложено за 15 октомври, когато ще бъдат изслушани двама свидетели и ще бъде представена балистичната експертиза на пушката на Петко Илиев. По искане на адвоката му трябва да се установи дали тя е произведена през периода 1870-1890 година.