Изземането на всички хранителни продукти, които идват от заразени гранични пунктове, е една от мерките, които вече се предприемат срещу проникването на африканската чума по свинете у нас, заяви земеделският министър Румен Порожанов. Точно за тази мярка най-много настояваха ръководствата на русенските свинекомплекси, които са най-близко до огнищата на епидемията в съседна Румъния. Вирусът заплашва близо 100 000 прасета в Русенско, принудителното унищожаване на които би имало катастрофален стопански ефект.
Възможно е инфекцията да бъде внесена с пресни колбаси в багажа на туристи, които идват от рискови за болестта страни като Молдова, Украйна и Румъния, потвърди Порожанов. Друг източник на болестта са дивите свине.
Започваме много сериозно да се притесняваме, но и да работим по темата африканска чума по свинете, тъй като самата болест вече наближава към България. До преди няколко месеца тя беше в северните гранични зони на Румъния, но вече е наблизо, на около 150-160 км от България, така че тук ще трябва да предприемем доста превантивни мерки, някои от които са доста ресурсоемки, обясни земеделският министър.