Русенските майки на деца с увреждания също направиха палатков лагер. Протестът ни ще продължи, докато не бъде приет законът за личната помощ, обясниха вчера протестиращите. В шатра на Ларгото зад сградата на общината те събират и подписка на граждани в подкрепа на исканията си. 
Вчера тези искания коментира и председателят на КНСБ Пламен Димитров. Аз не приемам проектозакона за личната помощ, този закон връща реформата обратно, каза Димитров. След като се похвали, че от КНСБ с тази тема са се занимавали от години /тъкмо те били издействали през 2016 година 161 млн лева допълнително за децата с 90% увреждания/, синдикалният лидер обясни, че "допълнителната услуга на личната помощ трябва да влезе в новия закон за социалните услуги". Сам по себе си един закон няма да реши проблемите на най-тежките случаи, а услугата личен асистент не може да бъде панацея, добави Димитров. Според негови данни 77 000 са хората с над 90 процента увреждания, от тях 1700 са надживели свои роднини и в момента живеят сами, но те нямали нужда от личен асистент, а от пари и от постоянна грижа. 
Утре /днес - б.а./ ще предложим да бъдат чути и хората от организациите /на хората с увреждания -  б.а./ и ще настояваме личната помощ да влезе в социалния закон, повтори Пламен Димитров. Според него част от протестиращите майки на деца с увреждания са манипулирани и ги посъветва да си направят организация и с нея да влязат в съвета на другите 50 сдружения на хора с увреждания. "А в изготвения проектозакон за личната помощ е заложено 5 на сто от средствата да са за административни разходи. Това означава, че тези пари ще "се усвоят", а нали знаете какво значи това", попита риторично и иронично синдикалистът.