Ентусиазирани, вдъхновени, енергични и търсещи. Така определи председателят на журито Крум Гергицов тазгодишните участници в националния ученически театрален фестивал "Климент Михайлов", който се проведе за 22-ри път в Русе. За първи път на церемонията по обявяването на резултатите и награждаването на най-добрите залата беше пълна с народ - голяма част от театралните трупи не се бяха разпръснали и разотишли, а с интерес и трепет очакваха да чуят резултатите и да поздравят наградените. При това залата не беше нито камерната, нито пленарната - а самата Голяма зала в Доходното здание, която по принцип не толкова често е пълна с хора.
Фестивалът премина на много високо ниво и това не са само комплименти
каза Гергицов, а на него може да му се вярва - той не за първа година журира това състезание между различните ученически трупи от цяла България. Той открои и подбора на драматургичен материал, който са направили ръководителите на отделните студии, сериозния подход на младите актьори към творческите задачи, солидната работа на водачите на трупите. "Журито беше много затруднено да направи своя избор и да определи победителите - това изречение, което обикновено се казва на финала на различни състезания, този път, уверявам ви, е напълно чистосърдечно. Ние наистина срещнахме сериозен проблем - по статут наградите трябва да са определен брой, но ние имахме значително повече мотивирани и аргументирани предложения", добави дългогодишният драматург на русенския театър и известен театрален критик, когото често канят в различни журита на фестивали и театрални прегледи.
Не скри своите адмирации и известната и обичана българска актриса Мария Статулова
която бе поканена тази година също да журира постановките на ученическите трупи. "Много съм щастлива от поканата да участвам в журито на русенския фестивал, за мен е изключително зареждащо да видя тези искрящи погледи на запалените по театъра деца. В днешно време, когато истинското изкуство е едва ли не ерес, за мен беше невероятно удоволствие да присъствам на това прекрасно събитие, на което се вижда как децата жадуват за истински, стойностен театър и как с ентусиазъм се хвърлят в неговите дълбоки води. За това, разбира се, трябва специално да се отбележи приносът на ръководителите на детските трупи - несъмнено, от тях зависи и изборът на пиеси, и подходът, и цялостното оформление на спектаклите", каза Мария Статулова в специален коментар за "Утро" минути след официалната церемония по закриването на фестивала. 
Но преди това
на Голямата сцена в Доходното се случиха много други вълнуващи събития
Първата серия награди връчи третият член на фестивалното жури Ивайло Ненов, актьор от русенския драматичен театър "Сава Огнянов", който отскоро вече е и дипломиран режисьор. Нeнов също подчерта своите адмирации от младите си възможни бъдещи колеги и без да се бави, пристъпи към съобщаването на отличените от първа възрастова група. Първата и третата награда за спектакли остават в Русе, а втората отпътува за Раднево. На първо място при малките участници във феста журито класира Детска театрална работилничка "Сладурите" към Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител Ралица Константинова за техния спектакъл "Не падайте духом" от Станислав Стратиев. Самата Ралица, която водеше церемонията по награждаването, очевидно не беше научила предварително за престижната класация на нейните питомци, защото реагира бурно и с шумна радост напрегръща цялата си трупа с малки таланти. Третото място бе присъдено на театрално студио "Метафора" в Европейското училище с ръководител Веселка Петрова, които представиха "Фаталната запетая" от Максим Асенов.
В същата възрастова група
бяха раздадени по пет награди за главна женска и мъжка роля
Женските получиха русенчетата Боряна Димитрова, Ивона Петрова, Магдалина Шаханова, Жасмина Томова и Алия Параскевова. С главна мъжка роля бяха удостоени Боян Валентинов, Марчело Петров и Александър Гьоков от Русе, Станимир Праматаров от Пловдив и... групата изпълнители на ролите на Тримата братя в спектакъла от Раднево. 
По 4 награди бяха дадени и за поддържащи роли. Всичките момичешки си останаха в Русе - получиха ги Мира Миленова, Виктория Петрова, Виктория Ванева и Карина Ковачева. При момчетата една от наградите бе дадена на дете от Раднево, останалите получиха русенчета: Светослав Любенов, Станимир Чолаков и Валентин Богатинов.
Във втора възрастова група първото място спечели студио "Театър"
при ОбДЦКИ с ръководител Любомир Кънев, което представи пред журито една от най-емблематичните пиеси на великия Йордан Радичков - "Образ и подобие". На второ място бе класиран театралният състав "Библиотеката" с ръководител Орлин Дяков - за спектакъла "Няма да платим, няма да платим" на Дарио Фо. Трета се класира младежката трупа на училището за театър при русенския театър за постановката "Дрехите правят трупа" от Херберт Бергер, режисьор е Йовко Кънев, а сценограф - Дайана Михайлова. 
В тази група бяха дадени пет награди за главна женска роля. Получиха ги Кристиана Дионисиева, Симона Ангелова и Атена Реджебова от Русе, Илона Митева от София и Мария Димитрова от Белене. Сред изпълнителите на главните мъжки роли бяха отличени русенците Иво Гьошков и Борислав Пеев, Емилиан Петков от Ловеч, Ивайло Киров от Сливен и Веселин Маринов от Габрово. При поддържащите роли в тази група само два от призовете бяха дадени на русенци - на Даная Данева и на Стефан Георгиев. Останалите отличия заминаха за Белене, Габрово, Кюстендил, София и Сливен. 
След връчването на отличията по групи
дойде моментът да бъдат обявени и големите победители в тазгодишното театрално състезание
Градусът на настроението в залата нарастваше. Впрочем, за това много сериозно допринесоха и изпълненията на студиото за модерен балет "Мираж" към ОбДЦКИ, които караха залата все по-силно да ръкопляска с градацията на сложност, ритъм и хармония при всеки следващ танц. Редуваха се също и малки изпълнители на жизнерадостни песни, като един от тези изпълнители беше и вече награденият за театрална роля Марчело Петров.
По статут журито трябва да даде една специална награда, но ние присъждаме две и дори настояваме това да стане практика оттук нататък, каза председателят на комисията Крум Гергицов. И се мотивира с факта, че много често и в двете възрастови групи има по една много специална постановка, която заслужава приза. Тази година носители на тези призове станаха трупата при Кукления театър за своя "Зимен сън" с автор и режисьор ръководителката на трупата Деница Дончева, и клуб "Театър" при Английската гимназия" за "Онова нещо" с режисьор Венцислав Петков. 
Накрая бе обявена и голямата награда, която се дава на фестивала. Този път тя не беше с русенски адрес. Получи я трупата на езиковата гимназия в Ловеч с ръководител Слава Георгиева - за спектакъла "Щуро племе", който по думите на Крум Гергицов завладял с много патриотизъм, много българщина, много емоция и много талант.