Пешеходните пътеки в квартал "Дружба" не са достатъчно сигурни и крият висок риск от тежки инциденти. Повечето хора с увреждания не се разхождат по улиците и не пътуват из града заради липсата на удобна инфраструктура. Освен несигурните пешеходни пътеки, в квартала е констатирано също, че тротоарите по булевардите "Васил Левски" и "Гоце Делчев" са в лошо състояние, вследствие на което пешеходци и велосипедисти използват уличното платно. 

Въпреки че трасето е част от първостепенната веломрежа, няма изпълнена велоалея и няма изградено алейно осветление. Тези констатации са направени от експерти на община Русе, която започва ремонти по двата булеварда. 
За по-голяма безопасност бе пусната обществена поръчка за проектиране на безопасна инфраструктура в квартал „Дружба“, чиято стойност е 312 927 лева. По нея документи подадоха две варненски фирми - „Фрибул“ и „Инжконсултпроект“, като предстои комисия да огледа документите и да извърши класиране на двамата участници. 
Предвижда се новите пешеходни пътеки да бъдат с вградени светлинни модули. Те се вграждат в пътната настилка и перпендикулярно на посоката на движение, така че да маркират началото и края на пешеходната пътека. Новите съоръжения ще имат и сензор, който активира системата. Устройството ще е с две части - излъчвател и приемник, разположени на една линия на височина от един метър. При преминаването на пешеходец в зоната между излъчвателя и приемника системата ще получава сигнал. Допълваща опция към системата са светлинни пътни знаци на определено разстояние преди пешеходната пътека и в двете посоки. 
Светещите пешеходни пътеки ще бъдат изградени на бул. „Гоце Делчев“ при кръстовището с бул. „България“, на ул. „Еленин връх“, при Дом „Майка и дете“ на ул. „Н.Вапцаров“, на ул. „Даме Груев“, както и при спирката на Помпената станция на бул. „Гоце Делчев“. 
Ремонтът на тротоарите ще се прави поетапно - първо от бул. „Христо Ботев“ до ул. „Даме Груев“, а след това до бул. „Гоце Делчев“. Другият участък е от бул.“Васил Левски“ до ул. „Христо Ясенов“ и после до бул.“България“.