Ден на траур бе обявен в родния град Бяла на загиналия в трагичния инцидент с военен хеликоптер Ми-17 47-годишен пилот капитан Пламен Пантилеев. Знамената вчера бяха спуснати наполовина, а на фасадата на общината бе поставен черен флаг. 
Местните хора са потресени от трагедията, тъй като много от тях познават семейството, което от години живее в квартал Гара Бяла. Родителите на Пламен - Янка и Тодор, имат животновъдна ферма, а съвсем наскоро бащата Тодор дарил 1500 лева за новоизграждащата се църква „Св.Пантелеймон“, която ще бъде открита на 27 юли в квартала. Пилотът идвал да им помага винаги, когато имал възможност. За последно е бил в Бяла тази неделя, а ден по-късно и само три дни преди 48-ия му рожден ден фаталният инцидент почерня завинаги семейството. Хеликоптерът, който на 6 май водеше военния парад на Гергьовден, падна около 20.30 часа в понеделник в авиобаза Крумово по време на учебен полет. Вчера бе съобщено, че машината е полетяла към земята от 30 метра височина и се е разбила само за 2 секунди, без да даде на екипажа никакъв шанс за реакция. При удара на място са загинали капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Единственият оцелял е бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов, който е с травми, но без опасност за живота. 
Близки и съседи разказват, че Пламен е бил отличен ученик. Той е учил в СОУ „Панайот Волов“ в Бяла, където е бил в един клас с настоящия кмет на общината Димитър Славов.
Самият Славов бе много разстроен от случилото се, тъй като семейството му е близко и със съпругата на Пламен - Венелина, която също е от Бяла. 
Бъдещият пилот още от детските си години е бил запален по компютрите и техниката. Колеги на майка му често са го виждали на работното й място, седнал пред монитора. Дори и след като завършва Военното училище в Долна Митрополия като летец, продължава да се занимава с компютри.
Пламен от години живее в Пловдив със съпругата и двете си деца. По-големият му син е възпитаник на Югозападния университет в Благоевград, а по-малкото дете е ученик, разказват съседите. 
Семейството на Пламен е съкрушено от трагедията, а майка му все още не иска да повярва, че е застигната от най-големия ужас за всеки родител. Единственото, което споделя през сълзи, че е бил великолепен син, отличник във всяко начинание - в училище, в университета, в армията, който винаги се е грижил за родителите си. Трябвало е да се пенсионира, но е обожавал да лети.
Брат му Венцислав с мъка отронва, че когато са го съветвали да си даде почивка и спокойствие, Пламен е отговарял: „Аз си обичам професията и не мога, това е моята мечта!“.
Загиналият летец е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 в Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г.  Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия през 1994 г. със специалност летец-пилот за Военновъздушните сили на вертолет. Летец-пилот II клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната.
Изключителен професионалист и великолепен човек - такива бяха отзивите вчера за капитан Пантилеев на колеги, командири и подчинени. Трагедията с управлявания от него хеликоптер отекна както в сърцата на хората, така и в коридорите на властта. Това предизвика признанието на военното министерство, че от началото на годината двамата загинали офицери са летели съответно 17 и 18 часа при стандарт на НАТО 180 часа годишно. Не това обаче е довело до катастрофата, категорични са експертите и сочат като най-вероятна причина внезапно настъпила повреда. 
Все още не е ясно кога ще бъде погребението на загиналия пилот.