Какво представлява българският архитектурен модернизъм и кои негови образци са най-характерни? Това ще могат да научат русенци, ако тази вечер в 18.30 ч отидат в Художествената галерия на „Борисова“ 39. Там ще бъде открита пътуваща изложба, която в 30 табла представя жилищни, обществени и индустриални сгради в България, характерни за стила модерн и изградени през периода между двете големи войни - Първата и Втората световна, през миналия век. 
Организатори на експозицията, която вече бе показана при голям интерес във Варна, Габрово и Казанлък, както и в Нов български университет и Националния политехнически музей, е плод на Васил Макаринов и Теодор Караколев, които са автори и на специална страница в социалната мрежа по темата за българския модерн в архитектурата. Макаринов и Караколев обещават веднага след официалното откриване на експозицията да направят кратка презентация за историята на стила и за архитектите. В 20 ч пък те ще поведат любознателните на кратка обиколка из Русе, за да покажат някои от най-значимите модернистични междувоенни обекти в града на Дунава. Сред тези обекти със сигурност е сградата на Речна гара, дело на арх.Иван Бояджиев - нейният силует е използван и за лого на пътуващата изложба.
Двамата млади събирачи на архитектурните перли Васил Макаринов и Теодор Караколев ще се опитат на място да разберат и каква е съдбата на интригуващия проект на един от бележитите български композитори - Димитър Ненов. През 1931 г. той прави проект на гардероб и трапезария за Тракцията. Макаринов и Караколев искат да разберат дали този проект изобщо е бил реализиран и се надяват гостуването им в Русе да им даде отговор на този въпрос.