Вероятно след месец ще приключи проектът за речна информационна система на Дунав в Русе и тя ще заработи по предназначение, обяви министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски при откриването на бреговия център за управление на корабоплаването във Варна. По думите му с това ще се изпълни пълният ангажимент за покритие на реката с всичката необходима сигнализация, телекомуникация и радиолокационни съоръжения по цялото протежение в българския участък. Системата в Русе и Варна ще даде възможност за засичане на превозвано контрабандно гориво както по Дунав, така и по море, допълни премиерът Бойко Борисов, който също бе на откриването на центъра за управление на корабоплаването във Варна.
БулРИС се помещава в новоизградената до Морска администрация сграда, която официално беше открита на 18 декември миналата година. Там ще бъде съсредоточено управлението на речната информационна система в българската част на Дунав, която се изгражда по проект, финансиран от ЕС. Сградата разполага с високотехнологичен център за управление на корабния трафик, многофункционални зали за тренажор, обучение на специалисти и зала за работа на кризисен щаб при произшествия във водния транспорт.
Най-хубавото на системата е, че тя позволява достъп на много други държавни институции и органи да бъдат включени към нея и да ползват информацията й. Ще се работи съвместно с Министерството на отбраната и българския флот. От миналата седмица по разпореждане на премиера вече имаме осъществена реална комуникация с Агенция „Митници“ и ГДБОП, каза още министър Московски.