322 кг от декар е средният добив на череши в Русенско, показват данните на земеделското министерство. Към 6 юни са обрани 350.1 дка от всичко 605.5 дка трайни насаждения с череши. Прибраният плод възлиза на 112.7 тона.
Макар че овощари от региона окачествиха тазгодишната реколта като доста добра, добивите в Русенско се оказват доста под средните за страната. Данните за цяла България показват точно 100 кг от декар повече - 422 кг/дка среден добив. А в области като Варна, Велико Търново, Видин, Кърджали, Кюстендил, Сливен и Шумен фермерите прибират по над 500 кг/дка.
Русенските овощари пласират по-голямата част от продукцията си на доста по-платежоспособния румънски пазар. У нас изкупните цени са по-ниски, а заради добрата реколта тази година са слезли още по-надолу. Което вече предизвика брожения в някои региони на страната.
Площите с череши в България растат през последните години и вероятно ще надхвърлят 120 000 декара през 2018 г. Само за периода 2014-2017 г. даващите реколта площи са се увеличили с над 40%, показва анализ на икономистите от „ИнтелиАгро“. През настоящата година в плододаване са влезли нови над 8 хил. дка, което значи още близо 4 хил. тона продукция.
Родният пазар за прясна консумация предпочита т.нар. хрущялки (основно остарелите вече сортове „Ван“ и „Бинг“ с диаметър 25-28 мм, а също и български сортове). За износ критериите нарастват. Водещ е размерът (30-34 мм), цветът (тъмночервен, еднороден в партидата), което означава и по-нови и търсени навън сортове, както и заготовка (охлаждане, калибриране), евентуално опаковка, сертифициране на стопанствата по определени международни стандарти (абсолютен минимум е GlobalGap) - все изисквания, на които в България отговарят все още незначителен процент от стопанствата. По тази причина 2/3 от българските череши отиват за преработка, тъй като качеството им не отговаря за друго. И там изкупните цени наистина са ниски - по 0,60-1,10 лв. Тези череши, които после се продават по 3-4 лева за килограм на дребно, се изкупуват по 2-2,50 лв./кг., така че някакви баснословни печалби за търговците всъщност няма, обясняват от „Интелиагро“.