Руският президент Владимир Путин заяви, че не може да има никакви условия, при които Русия да даде Крим на Украйна, предаде ТАСС. Той е подчертал, че Крим е получил независимост не в резултат на навлизането на руските войски на полуострова, а след  референдум, на който жителите са поискали това.

През март 2014 г. руските войски анексираха Крим, който дотогава беше част от Украйна. В резултат на това САЩ и Европейския съюз наложиха санкции на Русия.

"Когато противоконституционен военен преврат се извърши в Украйна и властта бе взета чрез сила, нашата армия се намираше легално в Крим, нашата военна база беше там по силата на сключени споразумения", заяви Путин в интервю за радиотелевизионната компания ORF в края на визитата си във Виена.

Руският президент обръща внимание на факта, че "руската армия винаги е присъствала в Крим". Той представя гледната си точка за окупацията на Крим от Москва, която беше осъдена от демократичния свят.

"Първото нещо, което направихме беше да увеличим контингента си, за да предпазим нашите въоръжени сили там, нашите военни съоръжения, където, както видяхме се подготвяха редица нападения и посегателства. Така започна всичко. Нашите служители винаги са били там. Както вече казах – те бяха там, не са участвали в нищо", казва Путин.

"Когато обаче спиралата на противоконституционните действия на Украйна започна да се завърта, когато хората в Крим си мислеха, че са в опасност, когато националисти бяха изпращани там с влакове, започнаха да блокират автобуси и наземен транспорт, хората искаха да се защитят. Така започна всичко. Процесът започна в парламента на Крим, за да се потвърди независимостта му от Украйна", заявява още руският президент.

"Към онзи момент нашите въоръжени сили, които не надхвърляха бройката на базата, която е по споразумение, осигуриха независимите свободни избори – волята на народа живеещ в Крим. Решението за провеждането на този референдум беше направено от парламента на Крим, който беше избран в пълно съгласие с конституцията и законите на Украйна. При такива обстоятелства няма нищо незаконно", смята Путин.

Той дава за пример излизането на Косово от Сърбия, където това се нарича самоопределение, а не анексиране. "Жителите на Косово направиха това с решение на техния парламент, докато жителите на Крим решиха това на референдум, в който участваха повече от 90% от живеещите на полуострова. Те гласуваха за независимост, а след това и за присъединяване към Русия“, казва Путин. И задава  риторични въпроси: "Ако това не е демокрация, тогава какво е? И какво е тогава демокрацията?".

На въпрос при какви условия Русия би могла да върне Крим обратно на Украйна, Путин отговаря: "Няма такива условия и не може да има".