Ще работя с осемте народни представители от Русе за изграждане на третия мост над Дунав при Русе. Това е единствената алтернатива, която ще разтовари автомобилният трафик и ще намали жертвите по пътищата. Разбирам стремежа на хората от районите на Оряхово и Силистра, но както във Видин не се случи икономическият бум с Дунав мост 2, така няма да се случи и в тези градове, защото това не се прави с мостове, заяви кметът на Русе Пламен Стоилов по повод пороя от противоречиви информации за мястото на бъдещия трети мост в българския участък на най-голямата европейска река.
Стоилов припомни, че все още няма категорично решение къде да бъде построен третият мост между България и Румъния, но последното ясно изразено становище на двете страни, след срещата на високо ниво в Букурещ, е той да се изгради отново при Русе и Гюргево.
В момента основният трафик на стоки и товари минава по шосе. Належащо е да има втори мост тук, който да поеме тези над 5000 превозни средства на денонощие, от които 3000 са тирове, и то по пътя Русе-Бяла, коментира още кметът.
Що се отнася до името на новата магистрала Русе-Велико Търново, според него вместо „Янтра“, каквото е фаворизираното предложение, е по-подходящо тя да се казва „Дунав“.
Тя минава през централни райони на България, където Русе е безспорен регионален лидер. Доказват го историята, традициите, културата, както и 200 милиона евро, които са влезли чрез европейските фондове в града ни. А и темата за Дунавската стратегия, чийто център е Русе, е изключително актуална - неслучайно президентите на България, Австрия и Румъния дойдоха в Русе, за да дадат една допълнителна сила за реализацията на тази стратегия, обобщи Пламен Стоилов.          У