Джордж Сорос се опасява, че зад ъгъла дебне нова голяма финансова криза. Инвеститорът от еврейско-унгарски произход отбеляза, че от една назряващите в ЕС антиевропейски чувства, а от друга крахът на иранското ядрено споразумение, потъващият долар и оттеглянето на чуждестранните инвеститори от развиващите се пазари са все лоши новини за световната икономика.

"Може би сме на прага на нова голяма финансова криза", каза Сорос по време на годишната среща на Европейския съвет по чуждестранни отношения в Париж, цитиран от CNN Money.
По думите му възходът на популизма в Европа е значим проблем. "Европейският съюз е в екзистенциална криза. Всичко, което можеше да се обърка, се обърка", каза Сорос. Милиардерът се оплака от факта, че от 2008 г. насам програмите за икономии на ЕС са допринесли да се стигне до криза с курса на еврото. По думите му именно това е довело до възхода на анти-ЕС настроените движения, които пък отчасти са отговорни за излизането на Великобритания от Блока, както за и актуалната политическа криза в Италия.

"Много млади хора днес смятат ЕС за враг, който ги е лишил от работни места и от сигурно и обещаващо бъдеще. Популистки настроените политици се възползваха от ненавистта и сформираха антиевропейски партии и движения", коментира Сорос.

Той каза още, че бежанската криза в Европа, "териториалната дезинтеграция, както личи от Brexit" и строгите икономии са трите най-големи предизвикателства пред Европа. Той предупреди, че Brexit "ще бъде дълъг процес, който най-вероятно ще отнеме повече от 5 години".

Сорос е обезпокоен още от увеличаващата се пропаст между Брюксел и Вашингтон заради решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли страната си от ядреното споразумение с Иран. "Целият свят беше шокиран от действията на Тръмп", отбеляза американският инвеститор.

Милиардерът прогнозира, че прекратяването на споразумението с Техеран ще окаже негативно въздействие върху европейската икономика и че ще предизвика други кризи.

Речта на Сорос дойде в ден, когато световните финансови пазари са нестабилни заради опасенията за бъдещето на ЕС, помрачено от случващото се в Италия. Популистите, спечелили изборите, не успяха да съставят правителство, което значи, че трябва да се проведат нови избори.

Европа вече се справи с Brexit. Сега в социалните мрежи набира инерция понятието "Italexit" и това не е добър знак.