Руският милиардер от еврейски произход Роман Абрамович, собственик на лондонския футболен клуб Челси, вече е гражданин на Израел, съобщи в понеделник министерството на вътрешните работи на страната, пише Times of Israel.

51-годишният Абрамович е пристигнал на международното летище Бен Гурион по-рано през деня и получил израелска лична карта съгласно Закона за завръщане, който позволява на евреите да станат граждани на Израел. Той пристигнал с частния си самолет.

Получаването на израелско гражданство идва, след като Абрамович не успя да удължи визата си в Обединеното кралство на фона на дипломатическия скандал между Лондон и Москва.

Имиграционните власти на Израел уточняват, че Абрамович е подал молба за гражданство от чужбина миналата седмица.

"Роман Абрамович дойде в израелското посолство в Москва като всеки друг човек. Той подаде молба за получаване на разрешение за имиграция, документите му бяха проверени в съответствие със Закона за завръщане и той наистина беше признат за допустим ", заяви официален представител за новинарския тв канал 10.

Абрамович, чието състояние според британски източници е 12,5 млрд. долара, автоматично се превърна в най-богатият гражданин на Израел.

Той ще живее в имение в квартал Неве Цедек в Тел Авив. Имението е бивш хотел, който е закупил от израелската холивудска актриса Гал Гадот.

Като нов гражданин Абрамович е освободен от данъци в Израел за доходите, получени в чужбина в продължение на 10 години, и не е необходимо да декларира източниците на този доход за същия период.