Повечето случаи на детска остра лимфобластна левкемия са свързани с генетично предразположение и стерилна среда, твърдят британски учени от Института за проучване на рака.

Учените са анализирали десетки работи, посветени на лимфобластната левкемия, и са стигнали до извода, че болестта се развива на два етапа. Първоначално, в резултат на генетична мутация у зародиша се формира предразполагане към този недъг. След това лимфобластната левкемия се провокира от най-обикновено заболяване, като простуда.

Авторите на изследването обръщат внимание, че много по-силно на него са изложени децата, които се прекарали своята първа годинка в „стерилни“ условия, избягвайки контакти с връстници и рядко посещавайки публични места. В същото време този вид заболяване се среща много по-рядко при деца, посещаващи ясли.

Ръководителят на изследването професор Мел Грейвс нарича това „парадокс на прогреса“. Той отбелязва, че левкемията се среща в сравнително богатите общества, при които децата боледуват по-рядко, заради което тяхната имунна система не е „тренирана“ в достатъчна степен. „Проблемът не е инфекцията, а в нейното отсъствие“, заключава проф. Грейвс.