Не е ясно какво въздействие имат те върху бъдещето здраве на бебето

Изследване откри ключови различия между родените по естествен път бебета и появилите се на бял свят със секцио. 

Естествено родените бебета се снабдяват с повечето от чревните си бактерии от майките си, но това не се отнася за родените с Цезарово сечение, у които повечето бактерии са свързани с болничната среда.

Не е ясно какво въздействие може да има това различие върху бъдещето здраве на децата.

"Получените резултати не разубеждават жените да раждат със секцио, но отвориха прозорец към малко познат стадий от развитието на имунната система", поясняват авторите на изследването.

"Първите седмици от живота са от съществено значение за развитието на бебешката имунна система, но знаем малко за този стадий", заявява един от ръководителите на изследването Питър Брокълхърст от университета в Бирмингам, Англия. "Ще следим здравословното състояние на тези бебета, докато растат, за да установим дали ранните различия в чревния микробиом водят до здравни проблеми". 

В изследването участвали специалисти от Лондонския университетски колеж, лондонския институт "Уелкъм Сангър" и университета в Бирмингам. Те прибегнали до дешифриране на ДНК, за да анализират 1600 проби от чревни бактерии от 175 майки и почти 600 бебета. В пробите от майки и бебета на 4, 7 и 21 дни били установени най-значими различия между двата метода - при естествено родените бебета имало повече свързани със здравето бактерии, отколкото при родените със секцио деца.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".