До края на годината България трябва да направи законодателни промени по отношение на разпространяването на фалшиви новини, водещи до уронване на имиджа на някоя компания. Това заяви в интервю за БГНЕС адвокат Емил Василев.

Случаят, който вдигна пушилка в последните дни заради пуснат слух от депутат относно водата в столицата е парадокс, тъй като дадена фирма няма механизъм да се защити, защото вредите са неимуществени.

„Неимуществени вреди могат да търпят единствено физическите лица, т.е. душевните болки и страдания от една клевета не могат да бъдат търпени от невъодушевени предмети или пък от търговски дружества. Скандалът, който предизвикаха твърденията на Таско Ерменков ще инициира провеждането на обществен дебат в посока дали не се налагат някои законодателни промени, за да могат търговските дружества адекватно да се защитят от фалшиви новини”, коментира юристът.

Според Василев такава промяна трябва да се направи в Закона за задълженията и договорите, а не да се налага търговско дружество да доказва някакви реални вреди както е по сегашното законодателство. Адвокатът е категоричен, че лицето, което е нанесло тези вреди трябва да може да бъде глобено от една страна, а от друга да заплати и обезщетение на търговското предприятие, чиито престиж е уронил.

„Ако до края на годината самите членки на ЕС не намерят някакъв начин за саморегулация на последиците от подобен род фалшиви новини, ЕС под формата на регламент или на директива ще наложи такива регулации в посока санкция на лицата, които разпространяват фалшиви новини и особено в подобен род случаи когато нанасят тежки поражения върху реномето на търговски предприятия, които са почтени и извършат добросъвестно дейността си“, беше категоричен Василев.

Адвокатът каза още, че доверието е в основата на бизнеса и когато то е унищожено има голяма опасност една фалшива новина да го доведе до фалит, именно затова са необходими спешни законодателни промени.