Първа премиера направи вчера на сцената на оперния театър още една детска опера в града - тя се нарича експериментална и е под ръководството на музиканта Пламен Райков.
Отдавна бях споделил тази моя идея с директора на операта Иван Кюркчиев, радвам се, че той откликна - и със сцената, и с музиканти от оркестъра, и с ателиетата, които изработиха костюмчетата и маските на децата, разказа Райков.
Той поканил момичета и момчета от училищата „Любен Каравелов“ и „Отец Паисий“, за да им покаже, че дори и да не участват в театрални трупи или вокални студиа, възможно е да носят скрити артистични дарби.
Убеден съм, че такива спектакли ще оставят мил спомен от тяхното детство и ще ги направят ценители на оперното изкуство, каза Райков. 
Той е категоричен, че неговата експериментална детска опера „Дъга“ не се конкурира с Детската опера, която вече работи трета година.
Илия Деведжиев прави по-скоро детски музикален театър, докато Пламен поставя акцента именно върху операта, коментира Кюркчиев.
Той обяви, че след премиерната „Думите на мама“ на Жул Леви, която вчера напълни салона с много деца, през септември „Дъга“ ще подготви детска версия на „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини. 
На 1 юни в Деня на детето „голямата“ опера ще зарадва малките си почитатели с балета „Един ден на малкия Стефчо“ - входът ще бъде безплатен.