По време на традиционното и вече 4-то поред издание на „Срещи French Tech @Sofia“ беше представена наистина уникален мотоциклет, създаден в Русе, България, от френския гражданин Силвен Асалит, съобщи auto-press.net.
Машината е развита на базата на „Yamaha Trail-Enduro XT 600“ (версия 2KF от 1988), като целта не е била да се тунингова мотоциклетът по мощностни показатели, а да се подобри неговата функционалност. За целта е създадена възможност за промяна на ъгъла на наклона на вилката и то в движение. Другата новост е че това може да става както на ръчен режим, така и в автоматичен режим, съобразно скоростта на движение на мотоциклета.
Идеята в основата на разработката на този мотоциклет е да се изследва влиянието върху стабилността и маневреността му при промяна на ъгъла на вилката. При по-голям ъгъл мотоциклетът е по-стабилен, но не много маневрен. При малък ъгъл на вилката - обратното- мотоциклетът е по-маневрен, но не толкова стабилен. Промяната на ъгъла на наклона на вилката на този прототип е в диапазона от 22 градуса до 29 градуса. Вилката на оригиналния мотоциклет „XT600 Yamaha“ е с наклон 28 градуса, без възможност за промяна.
Това решение не е прилагано никога досега и представлява световно нововъведение.
От самото създаване на мотоциклета през 1890 г., никой голям или малък производител на мотоциклети не е дръзвал да експериментира с промяната на ъгъла на вилката по време на каране.
Проучването и развоят (R&D) извършени по този прототип са представлявали изключително трудна задача, тъй като  никой не разполага досега с конструктивно мнение или представа за поведението на мотоциклета при промяната.
Ще бъде ли опасен този мотоциклет за управление? Дали няма да падне ездачът заради промяната на функционалните параметри на мотоциклета (ъгъла на наклона на вилката, жироскопичен ефект на предното колело...)? Как ще се държи мотоциклетът при аварийно спиране, предвид, че е с променлив ъгъл на вилката?
Никой досега не е в състояние реално да предостави ясно и качествено обяснение, включително и хората от средата на професионалните мотоциклетисти. През целия период на механичното проектиране, са се появявали допълнителни технически спънки поради избора на мотоциклет на базата на ендуро: големия ход на предното окачване (200 мм) и въртенето на кормилото надясно-наляво (+/- 30 градуса), които са усложнили разположението и дизайна на различните механични компоненти.
Предницата на този прототип е изцяло препроектирана, започвайки наново от бял лист.
Запазени са само двигателят и задното окачване на оригиналния мотоциклет. Много изненадващо по време на изпитанията се е установило, че поведението на мотоциклета е много балансирано, много стабилно, елиминирайки по-голямата част от вибрациите и криволиченията. За разлика от оригиналния мотоциклет XT 600, който е нестабилен над 95 км/ч, този прототип бе тестван на скорост 130 км/ч при която запази пълна безопасност.
При аварийно натискане на спирачките, предното окачване на този прототип потъва само с 2 см, спрямо 12 см потъване при оригиналния мотоциклет. Благодарение на това, мотоциклетистът може да запази позицията си на шофиране и ръцете му не се претоварват от прехвърлянето на тежестта, като по този начин има двойна безопасност по отношение на стабилност и пътно поведение.
Създаден от Силвен Асалит, френски гражданин живеещ в България, този мотоциклет е изработен ръчно в Русе.
Този проект е започнат лично от него през 2003 г. с работа в извън работно време, основно вечер и през уикенда. Мотоциклетът е изпитан за първи път през 2011 г., второто изпитание е през 2014 г. и през 2016-2017 г. преминава успешно всички финални изпитания. В него са вложени около 6000 часа труд, за период от 15 години.
През 2013 г. Силвен Асалит създава своята фирма „Прототипи и Специални Машини“ ЕООД. Учредена в Русе, тази фирма е специализирана в механичното конструиране на нестандартни промишлени машини и други мотоциклетни и автомобилни прототипи.