Д-р Николета Маринова е русенка. През 2009 г. завършва Медицинския университет в Плевен. Веднага след това започва работа в Трето вътрешно гастроентерологично и хепатологично отделение в Университетска болница „Канев“, където работи до миналата година. От 2017-а до момента е в хирургично отделение в МБАЛ „Юлия Вревская“ в гр. Бяла. Има придобита специалност по гастроентерология и хепатология от 2017 г., ниво за абдоминална ехография, I и II ниво за горна и долна ендоскопия. Отскоро приема пациенти с направления или срещу заплащане в понеделник и четвъртък от 8.30 до 12.30 часа в кабинета си в Медицински център 1 на ул. „Борисова“ 36.

Медицински център 1 на ул. „Борисова“ 36 разполага с кабинети по акушерство и гинекология, неврология, кардиология, хирургия, гастроентерология и хепатология, дерматология, психиатрия и клинична лаборатория, работещи по договор със Здравната каса. Телефон за справки и записвания: 082/834142 и 082/834634

- Д-р Маринова, защо неалкохолната мастна чернодробна болест се превръща в един от най-сериозните проблеми в съвремеnната хепатология?
- Защото най-често има абсолютно безсимптомно протичане и бавна дългогодишна прогресия. Нищо не подсказва на пациента, че има сериозен проблем, докато в един момент се окаже, че заболяването е доста напреднало. Става въпрос за натрупване на масти (триглицериди) в чернодробните клетки при лица без прием на токсични количества алкохол и изключена друга причина за чернодробно заболяване. Болестта е социално значима и е тясно свързана с инсулиновата резистентност, захарния диабет тип 2 и затлъстяването. При хора със затлъстяване честотата на заболяването достига до 95% и до 70% при тези със захарен диабет тип 2. Засяга всяка възраст и пол, все по-често се среща при млади хора под 45 г. Тревожна e тенденцията, че при децата със затлъстяване честотата е 53%.
- Споменахте метаболитния синдром, който напоследък е основният заподозрян за много здравословни проблеми. Той ли е причината за чернодробната стеатоза?
- Причините са няколко, а именно инсулиновата резистентност, затлъстяването и, разбира се, метаболитният синдром, чиито критерии са абдоминално затлъстяване (в областта на корема), повишени стойности на триглицеридите, намалени стойности на добрия холестерол, артериална хипертония, хипергликемия и вече развития захарен диабет. Всъщност тази болест е чернодробната изява на метаболитния синдром, който засяга около 30% от жените и 40% от мъжете с тенденция за повишаване с увеличаване на възрастта. Но много важно е да се знае, че за да възникне метаболитен синдром, първо трябва да има чернодробна стеатоза и инсулинова резистентност. Тоест, метаболитният синдром е следствие от промените в черния дроб.
- Как влияе инсулиновата резистентност на черния дроб?
- Нечувствителността на клетките към хормона инсулин води до бързи промени в чернодробната въглехидратна и липидна хомеостаза и нараства вероятността за натрупване на масти и нарушен глюкозен метаболизъм. Инсулиновата резистентност в черния дроб е най-важното нарушение за поява на метаболитен синдром, захарен диабет и атеросклероза
- След като обикновено заболяването протича безсимптомно, как се диагностицира?
- Това заболяване е най-често причина за раздвижените чернодробни изследвания. Но това абсолютно не е задължително. Честотата на заболяването е еднаква при пациенти с нормална чернодробна биохимия и при такива, които имат повишени чернодробни ензими. Така че самите изследвания не са индикатор и не показват задължително дали имаш стеатоза, или не. Основният метод е абдоминалната ехография. Рядко се налагат и други образни изследвания, а чернодробна биопсия, което е златният стандарт за самото заболяване, много рядко се извършва, защото е инвазивна процедура. Това, което се прави в ежедневната практика, е абдоминалната ехография, която заедно с чернодробната биохимия и друга информация за съпътстващи заболявания е напълно достатъчно за поставяне на диагноза.
- Повишените стойности на лошия холестерол и триглицеридите също ли са показател за наличие на чернодробна стеатоза?
- Абсолютно задължително е да се знае дали пациентът има дислипидемия, тоест нарушен липиден профил. Ако имаме ехографски данни за стеатоза и пациентът е с дислипидемия, задължително е тя да се коригира. Обикновено обаче се изследва само холестеролът - добрият, лошият, а всъщност много е важно да се изследват и триглицеридите, защото самото заболяване е имено това - натрупването на триглицериди в чернодробната клетка.
- Лечима ли e неалкохолната мастна чернодробна болест?
- Напълно лечима, просто трябва активно да се търси, преди да са настъпили усложнения. Защото някои от усложненията й са необратими. Такива са възпалението, след това разрастване на съединителна тъкан, която нарушава структурата и функцията на черния дроб, и се стига до развитие на цироза. А тя е нелечимо заболяване. В този случай хепатологът се стреми към поддържане на състоянието на черния дроб такова, каквото е в момента, болестта да не прогресира и да се стига до декомпенсирано състояние, което води до много рискове. Друго много сериозно заболяване и е доказано, че неалкохолната чернодробна болест повишава риска за него, е първичният чернодробен карцином. И за появата му изобщо не е задължително да има оформена чернодробна цироза. Също така, макар и много рядко, може да се стигне до остра чернодробна недостатъчност - състояние, което е животозастрашаващо, и то в рамките на много кратък период от време. Стеатозата предизвиква и извънчернодробни усложнения. При пациенти, които вече имат развит захарен диабет, се нарушава контролът на кръвната захар, а също така може да бъде и независим фактор за поява на захарен диабет. Два пъти се повишава сърдечносъдовият риск, уврежда се функцията на миокарда, може да доведе до ранна исхемична болест на сърцето. Ритъмни нарушения също може да се дължат на чернодробна стеатоза. 5-10 години по-рано се развива атеросклероза при пациенти със стеатоза.
Всички гореизложени усложнения са част от еволюцията на първичната неалкохолна мастна чернодробна болест. Има много други заболявания, които също могат да доведат до чернодробна стеатоза, и те трябва да бъдат изключени - вирусен хепатит В и С, алкохолна чернодробна болест и други хронични чернодробни заболявания, медикаменти, хранителни добавки, токсини на външната среда и професионални вредности, както и заболявания на тънкото и дебелото черво. Не искам читателите на вестника да остават с впечатление, че всяко едно омазняване на черния дроб е този проблем. Но това е най-често срещаният проблем.
- Тревожната тенденция за увеличаване на честотата на неалкохолната стеатоза сред млади хора и деца само на начина на живот ли се дължи?
- Комплексни са нещата - има и генетичните фактори, и начин на живот. Първа стъпка както за профилактиката, така и за лечението е промяната на начина на живот - хранителен режим, двигателна активност и редукция на  тегло. Храни, които създават чернодробна стеатоза, са високо калоричните и богати на наситени мазнини, рафинирана захар, полуфабрикати, богати на белтъчини продукти, липса на фибри. Трябва да се приемат повече плодове и зеленчуци, антиоксиданти, омега 3 мастни киселини. Особено внимание трябва да се обърне на газираните напитки, те съдържат два пъти повече въглехидрати и са самостоятелен фактор, който води до стеатоза. В никакъв случай диетичният режим не трябва да бъде свързан с гладуване. Защото самото гладуване или спазването на драстични диети могат временно да натрупат триглицериди в черния дроб. Трябва постепенно, бавно смъкване на килограмите до 0,5 кг на седмица.