Атанас КОЛЕВ
Премиерата на операта на едва 19-годишния Джоакино Росини „Странното недоразумение“, представена за пръв път в България на 11 май, ще остане записана със златни букви в историята на Русенската опера и на русенската култура. 
Невероятен спектакъл, поднесен блестящо от чудесните изпълнители, с прекрасна музика и благодарна публика, която 15 минути аплодира на крака, с викове „Браво!“ международния (с участници от няколко страни) екип от режисьора до последния изпълнител, поднесъл 2 часа и 30 минути незабравими изживявания. 
Изпълнителите, подбрани с вкус, всеки със собствен оригинален натюрел, бяха изключително съчетание на певци и актьори, така рядко срещано в оперните спектакли у нас и това се отнася за целия екип. Пяха и играха с такъв ентусиазъм, че публиката след всяка ария ги възнаграждаваше с бурни ръкопляскания. Браво! 
Спектакълът по нищо не отстъпва на излъчваните в световните тв програми и е достоен да бъде записан от тях. Редовият зрител може да остане шокиран от лекото „джендър“ заиграване на режисьора с някои решения, като например костюмите и прическите на хора, както и лекото преиграване в тази посока от Емануел Франко в ролята на Бураликио, но след като се прочете коментарът на режисьора Йохен Шьоленбер на последната страница на програмата, нещата стават ясни.
Тези редове написа човек, който обича и гледа опера от 60 години, но не познава лично никого от ръководството на Русенската опера. И затова може да си позволи удоволствието да поздрави всички взели участие в подготовката на блестящия спектакъл от планирането му до осигуряването на немалкото средства, вложени в постановката. Явно новите ръководители на този институт работят здраво, с желание  и с разбиране за издигането на Русенската опера на високото национално ниво, което тя заемаше дълги години. Браво! 
Бъдете живи и здрави, за да ни радвате с много други такива постановки!
Най-големият недостатък на премиерата, за който нямаха никаква вина нито изпълнителите, нито операта, беше тъжният факт, че залата не беше пълна. Затова препоръчвам на всички любители на хубава опера да не пропуснат следващото представяне на тази опера! Снощи всички певци бяха чужденци, май това е русенски рекорд, защото не помня подобен интернационален екип да е реализирал такъв проект на русенска сцена и очаквам с нетърпение кога ще бъде спектакълът само с българските изпълнители.
Не пропускайте да се насладите на нещо чудесно!