Символът на възраждането на живота, красотата и аристократичната естетика на Русе - Вазата в Парка на младежта, грейва в новата си премяна, съставена от 30 000 цветя. Фигурите, които всяка година са различни, вече се запълват със стръкове цинерария, презине, алтернантера и колеус, а на върха вътре в гърлото ще се засадят кани, за да се имитира истинска ваза с цветя.
„Вазата, която е направена през 1955 г., никога не е била с една и съща шарка. Техническият ръководител си прави сам проекта и изчислява бройките цветя съобразно фигурите, които са предвидени. Вазата се замазва, за да може да се нанесат рисунките с шаблони, които да се запълнят с цветя“, казва техническият ръководител Росица Върбанова.
Тъй като става дума за големи количества цветя, те се заявяват още през декември. Произвеждат се специално за Вазата в Русе, а оформянето на конструкцията се прави рано напролет, за да се адаптира растителността.
Вазата в Русе е била с височина от 3,40 метра, но заради слягане в основата е по-ниска с около 40 см. Обиколката й е 7 метра, а на 2-3 години пръстта се изпразва, за да се подмени мрежата, която държи конструкцията. После се запълва отново и започва процесът по създаване на новите рисунки от живи цветя.
По дългогодишна традиция тя ще бъде готова да разкрие цялата си красота за Празника на Русе - 6 май.