Десет дни, след като изчезна, спасители продължават да издирват българския алпинист Боян Петров. Днес двама китайски алпинисти и двама шерпи са претърсили района около Лагер 3 под връх Шиша Пангма, където са открили инсулина на българина.

Групата стигна на 10 метра от върха, но са преценили, че продължаването е прекалено опасно. През целия път не са открили друга следа от алпиниста,съобщи Деян Петков от екипа на Боян Петров в България.

Хеликоптерите, базирани в непалската столица Катманду, не са излетели, тъй като не е имало нужда,.

По-рано днес стана ясно, че китайските спасители са потеглили към връх Шиша Пангма. След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация как върви издирването, сега стана ясно, че китайските спасители са претърсили сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма.

Групата опитни шерпи, които също търсят Петров, все пак ще се качи до най-високата точка утре, според последната официална информация от спасителната операция, съобщи бТВ. Шерпите ще останат в последния лагер 3 тази нощ и утре рано тръгват към върха. Очаква се това да им отнеме между 8 и 10 часа, ако времето позволява.

Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те не летяха заради безопасността на спасителите по склона.

"През тази изминала седмица останах без думи. И все още не знам какво да кажа. Още от малка все чувах странни за мен думи като ‘‘Аконкагуа‘‘ или ‘‘Боуд Пик‘‘, и не бях особено сигурна това какво значи. По-късно ми стана напълно ясно, че това са планини и върхове. От години това за мен беше станало автоматично – той отиваше всяко лято и се връщаше". Това написа дъщерята на алпиниста Боян Петров - Тея във фейсбук. Знаейки колко е упорит и колко силна воля има, не бях много обмисляла факта, че изведнъж ще има сериозен проблем там горе. Искам тук да благодаря безкрайно на всички за подкрепата и вдъхването на надежда, както и на хората, които участваха в издирването на баща ми. Той e там, където винаги е искал да бъде – в планината, написа още тя.

По-рано днес съпругата на българина Радослава Ненова призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Фейсбук Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма как Петров да бъде намерен жив. Затова ги призова да претърсят районите, където все още има шанс българинът да е оцелял. "От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важно и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи" - пише Радослава Ненова. Тя отбелязва, че оттук нататък решението е на спасителите, които - както стана ясно - се изкачват към Шиша Пангма.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Операцията по издирването му продължава.

Петров е роден през 1973 г., баща е на две деца,жената до него е Радослава Ненова. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра.

Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак.

След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота. Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания.

От 16 април е последното му споделяне във Фейсбук. Тогава му предстои да изкачи Шиша Пангма. От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта, пише той.