50 грама водка „за храброст“, късче черен хляб с резенче сланинка и елдена каша припомниха вчера на русенци традиционната войнишка дажба, която са получавали преди влизане в решителен бой войниците от Съветската армия. Жените от Клуба на руските граждани в Русе и лично неговият председател Маша Станчева бяха приготвили почерпката за всички, които се поклониха вчера пред паметта на загиналите във Втората световна война червеноармейци. 
На руското военно гробище русенски свещеници отслужиха панихида. Преди това пред паметника на Альоша се състоя митинг по повод 73-ата годишнина от победния край на войната, когато съветските войници развяват знамето на своята държава над Райхстага.
Днес празнуваме и Деня на победата, и Деня на Европа, който щеше да бъде невъзможен без невероятната победа на Съветската армия над фашизма, каза в словото си кметът Пламен Стоилов. Той припомни 57-те милиона загинали във войната, 27 милиона от които е дал Съветският съюз. Това не бива да се забравя, всички трябва да знаем на кого се дължи победата - на славната непобедима Съветска армия и нейните съюзници, подчерта Стоилов. Нека помним поуките от тази страшна война и своята отговорност към бъдещето, призова той. 
Генералният консул на Русия Андрей Громов поздрави събралите се пред паметника с празника на победата. Това е наша обща победа, 120 000 българи са били наградени за военни заслуги, каза дипломатът и обяви минута мълчание в памет на загиналите.
След поднасянето на венци и цветя шествие, водено от две табели - „Бессмертный полк“ на руснаци със снимки на загинали на фронта техни близки и „Безсмъртният полк“ с русенци, носещи фотографии на местни антифашисти, се отправи към военното гробище.