С тържествена света литургия, продължила повече от три часа и половина, започна денят на свети Георги победоносец за Русе. На празничното богослужение в храма „Св.Георги“, издигнат преди два века на мястото на най-старата русенска черква, се стекоха десетки богомолци. Докато Русенският митрополит Наум и неговите специални гости - епископът на Гюргево Амвросий и Тивериополският епископ Тихон от катедралния храм „Св.Александър Невски“ в столицата водеха литургията, множество русенци се редяха на опашка да се поклонят пред копието на чудотворната икона на светеца-покровител на Русе. Тя пристигна ден преди празника като дар от Светогорския манастир „Ксенофонт“ за русенци, а в службата взе участие и придружаващият я йеросхимонах Епифаний от манастира „Пантократор“ на Атон. 
Пред копието на чудотворния лик се поклони и директорът на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, която се оказа единственият представител на общинската управа, който за кратко стана част от празничната черковна служба. Единственият общински съветник пък беше Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието. От областната управа не беше забелязан никой.  
Дали заради това оскъдно присъствие на местната власт или по друга причина, но на официалната церемония за празника на Русе пред паметника на площад „Александър Батенберг“ владиката Наум наруши десетилетна традиция и не дойде, а изпрати своя гост, Тивериополския епископ Тихон. Той и още двама русенски местни попове пък бяха единствените свещеници на площада. Но пък тук бяха русенските народни представители от всички парламентарни групи - ГЕРБ, БСП, ВМРО и ДПС, кметът Пламен Стоилов и неговите заместници, областният управител Галин Григоров и заместниците му, генералният консул на Русия Андрей Громов, общински съветници, бивши и действащи военни, много граждани. Духовият оркестър под диригентството на Димчо Рубчев създаде приповдигнато настроение с патриотичните маршове, а актьорът Любомир Кънев със сдържан патос рецитира стихове на Иван Вазов.
Областният Григоров прочете слово във възхвала на българската армия и гордите български победи на бойните полета. След него празнична реч произнесе директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. Той припомни, че именно на този площад, където е бил старият център на Русе, са се провеждали военните паради в миналото. И посочи, че честването на загиналите за родината и вечерните проверки със споменаването на героите е заимствано от френската традиция за такова гласно почитане на храбреците. 
Тъкмо това споменаване на Франция неизвестно защо подразни епископ Тихон - и преди да започнат заупокойната молитва и благодарственият молебен той направи емоционална бележка, в която настоя: „Нека ме прощава уважаваният професор, но аз не се чувствам наследник на френската традиция. Българската църква винаги се е молела от все сърце за душите на всички, които са загинали за родината!“. След това силно озадачаващо лично обяснение заупокоят и многолетствието си продължиха както го пише в разтворените пред тримата свещеници папки. 
Във фоайето на Доходното здание кметът Пламен Стоилов посрещна много гости на традиционния празничен коктейл. Всички сме свидетели на това как през годините Русе променя своя облик и върви все по-устремено по пътя на европейското си развитие, каза в обръщението си кметът.