„България строи най-евтините магистрали в цяла Европа”, посочи министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той уточни, че това не е за сметка на качеството.

„От последните седмици и дни жестоко се спекулира по темата, че видите ли в България ние строим, а и се возим по най-скъпите пътища в Европа”, посочи още Нанков. Той направи и отчет как се е движела цената на магистралите в България, обръщайки внимание, че най-скъпата е АМ „Люлин”, възложена през 2006 г.

Средната цена в била 3,1 млн. евро, за Сърбия – 5,5 млн. евро, за Румъния – 6,43 млн. евро, а за Гърция – 10,28 млн. евро.

Нанков посочи, че е напълно реалистично в края на 2024 г. АМ „Хемус” да бъде изцяло завършена, а пък АМ „Струма” в участъка Кресна до Сандански ще бъде завършена с почти осем месеца предсрочно.

„От 5 май 2017 г. правителството е дало старт на пътни проекти за около 1,4 млрд. лв. Страната ни прилича на строителна площадка”, констатира Нанков. Той посочи още, че се ремонтират второкласни и третокласни мрежи, както и общински пътища, мостови съоръжения, тунели и др.

„Всички обществени поръчки са публични, прозрачни и в пълно съответствие с нормативната уредба”, каза министърът.

Изслушването на регионалния министър за напредъка по пътните проекти в Народното събрание беше определено от опозицията като „кризисна пиар акция без съдържание”. „Вие явно още един път доказвате, че живеете в един паралелен свят, нямащ нищо общо с действителността”, каза Таско Ерменков от БСП.

„През пролетта миналата година прокуратурата влезе в АПИ заедно с ОЛАФ и ДАНС и даде информация, че в агенцията се уговарят обществени поръчки. Поискахме тази комисия, за да видим кой носи политическа отговорност. Вие тогава се уплашихте, скрихте се, но проблемите лъснаха още повече. Днес след една година пак слушаме за магистралите, които вече не са и скоростни пътища, имайки предвид какви ограничения за движение има по тях”, коментира от трибуната Ерменков.

„По пътищата на България няма значение кой от коя политическа сила е. Всички искаме по-добра инфраструктура и инвестиции, както и безопасност по пътищата”, заяви от своя страна Цветан Цветанов след изслушването на Нанков.