Най-лъскавите и бляскави церемонии по света за раздаване на разни големи награди бледнеят пред начина, по който учениците от ОУ „Иван Вазов“ посрещнаха вчера олимпийския, седемкратен световен и европейски шампион по свободна борба Валентин Йорданов, който откликна на поканата им да бъде техен гост.
Йорданов беше посрещнат с шпалир по коридора. Вазовци го обсипаха с най-оглушителните и сърдечни аплодисменти, а той протегна ръка за поздрав към всяко дете. 
Последва гостуване на учениците от 6“Б“ клас. Там, изправени като струни и с видимо вълнение, учениците го поздравиха с „Къде си вярна, ти любов народна“!
Шампионът бе не по-малко ръзвълнуван. Той благодари на децата и връчи на училището посветения на кариерата му фотоалбум „Всичко е борба“.
„Желая ви успех както на вас, така и на вашето прекрасно училище!“, обърна се гостът към шестокласниците. 
Следващата среща бе във физкултурния салон, където любезните домакини бяха подготвили мултимедийно представяне с визитката и успехите на борец номер 1 в света за 20 век и спортист на спортистите в Русе за миналото столетие в анкета на „Утро“. Възпитаници на клуб „Юнак“ направиха демонстрации под бурните възгласи на момчетата и момичетата от школото.
„От вас се иска да станете добри граждани и достойни българи. Учете се добре, слушайте учителите си, спортувайте. В живота няма лесно - нито в училище, нито в спорта, но всичко се постига с много труд и тренировки. Обичайте родния си край. Когато се завръщам към Русе и Сандрово, се чувствам най-добре. Тук съм си вкъщи“, обърна се Йорданов към вазовци.   
Кулминацията бе, когато на тепиха излезе самият голям шампион. Негов спаринг партньор бе учителят Георги Георгиев, бивш борец и републикански шампион. 
Йорданов обясни накратко на децата какви са правилата на свободната борба, след което показа някои от най-атрактивните хватки. И завърши с думите: „Надявам се, че един ден вие ще правите такива демонстрации и аз ще ви гледам. И помнете - атаката е най-добрата защита!“
А после се обърна към Георгиев: „Да направиш тук една група!“.
Учителят, който получи като дар екип от името на клуб „Юнак“, обеща да изпълни заръката.
Финалът бе маратон, в който децата са наредиха на опашка за снимки и за автографи. Йорданов не обърна гръб никому - питаше кой как се казва и оставяше подписа си на поднесени му всевъзможни места - тефтери, странички от тетрадки, листчета, шапки, тениски. Накрая бе изпратен така, както бе посрещнат - с аплодисменти и голяма благодарност за вълнуващата среща.
А едно русоляво момченце побърза да се похвали пред „Утро“ и учителя: „Аз тренирам борба от два месеца“. То гледаше към стената с мултемедията, където стоеше ликът на Валентин Йорданов с летописа на невероятните му спортни успехи.
Искрено му пожелахме един ден да стане борец от класата на Вальо.