До месец ще ни дадат пътната карта, която ще ни покаже пътя, по който трябва да вървим, за да стигнем успешно в чакалнята на Еврозоната, а до една година да кандидатстваме за Еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, предаде БГНЕС.

„В тази пътна карта има срокове и критерии. Това, което те искат от нас, е първо да влезем в банков и паричен съюз, а след това в чакалнята на Еврозоната. Ние искаме един ден първо в Еврозоната чакалнята, а след това банковия и паричен съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много“, каза Борисов.

Премиерът изтъкна предимствата, които ще ни донесе влизането в Еврозоната.

„Първото положително е, че кредитният рейтинг на държавата ще тръгне нагоре, ще намалим лихвите по кредитите, повече инвестиции идват, повече стабилност и сигурност в банковата система, стига да има политическа стабилност”, заяви Борисов.

Той акцентира, че сме трети в Европа по нисък външен дълъг, след Естония и Люксембург, които имат 23% дълг и добави, че до края на мандата си ще свали дълга на България на 20% и така ще се наредим на второ място в Европа. Борисов подчерта още, че ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не са дали националния ни резерв.

„Ние не представляваме риск за Европа, защото не си продадохме златния резерв. Ние имаме огромен, много добър златен резерв. Имаме и добър фискален резерв в БНБ. Ако погледнете дълговете на Полша и Словакия ще видите, че ако дадем резерва си ще може да похарчим веднага 10-15 млн. Тогава ще може да вдигнем заплатите и пенсиите. Това ми е основното притеснение, че всички искат това”, коментира премиерът. Той коментира и протестите на музикантите от БНР и зачестяващите в последно време искания за вдигане на заплатите в различни области.

„Сутринта слушах метеоролозите в Монтана - 15 млн. лв. повече се дадоха са бюджета на БАН и една уважаема жена, която не познавам, каза, че премиерът им е казал да дават за статии, а не за научно приложни дейности. Не бива така вече. Не знаех и че БНР има четири оркестъра, но музиката, която ми свирят през прозореца, не е честна“, каза още той.

Борисов отбеляза, че трябва да работят на пазарен принцип, да организират концерти и да продават билети, защото и гвардейците и МВР имат оркестри.

По-рано днес Бойко Борисов и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис обсъдиха макроикономическото развитие на България и готовността на страната ни за членство в еврозоната. На срещата беше отбелязано положителното развитие на основните макроикономически, фискални и финансови индикатори, по които се отчита готовността на България за присъединяване към еврозоната.