Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще посети Русе в петък, за да участва в научен семинар в Русенския университет за зараждането на гражданското общество в България. Преди това той заедно с областния управител Галин Григоров и ректора на университета чл.кор.проф.Христо Белоев ще открият документална изложба, която ще бъде представена от председателя на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев. Учениците от Училището по изкуствата ще представят инсталация „СМОГ“. 
Публичната дискусия ще започне с разкази на Цонка Букурова, която е една от шестте русенки от някогашния „Паркстрой“, организирали първите в България екологични протести. В разговорите за драматичните събития от преди 30 години ще участва и доц.Марко Тодоров, който е бил министър на образованието от 1993 до 1995, депутат в Седмото Велико народно събрание и ректор на Русенския университет. Дискусията ще завърши с разказ на художничката Вергиния Пенчева, която е участник в изложбата „Екология 87“. 
Темата за медиите като огледало на историята също ще бъде част от програмата на събитието, като трима журналисти - Детелина Каменова, Пламен Атанасов и Цолка Генова ще представят своите виждания. Втората част от публичната дискусия е наречена „30 години по-късно“, а в нея ще участват историци, режисьори, автори на документални филми и други.