Арестуваната в Русе тричленна група, за която правоохранителни органи твърдят, че е създадена за обири на богати хора, вчера бе оставена зад решетките от Окръжния съд. Тримата мъже бяха задържани на 10 април при опит да откраднат с фалшиво пълномощно 200 000 лева от банковата сметка на земеделски производител от Казанлък.
56-годишният Басри Алиш, 25 години по-младият от него Петър Игнатов - и двамата от тутраканското село Нова Черна, както и прекият изпълнител - 46-годишният Бейхан Мехмедов, бяха вкарани в ареста на 13 април от Районния съд. Мярката подлежеше на обжалване и то бе разгледано вчера.
Мотивите за повторния отказ на магистратите да пуснат задържаните са, че тримата са много опасни, могат да извършат друго престъпление или да се укрият. Бейхан се опита да развива теории пред магистратите, че искал само да провери колко пари има земеделеца в сметката си. Прокурорът Валентина Личева обаче го контрира, че такова незаконно любопитство се наказва с арест.
Като мозъци на групата се сочат Басри и Петър. Двамата обещали на Бейхан 5000 лева, ако успее да опразни с предварително дадения му фалшив документ сметката на взетия на мушка казанлъчанин.
Докато изкушеният от голямата за него сума беден и необразован Бейхан изпълнявал своята част от плана, бил задържан от Икономическа полиция.
По същото време спецполицаи от звеното за борба с безредиците арестували Басри и Петър, които чакали парите в „Деу Матис“ на паркинга пред храма „Света Троица“. При обиска в колата е намерен таблет с множество файлове с личните данни и снимки на бизнесмени, документи за теглене на пари от конкретна банка в Русе, както и мобилен апарат с вкарани в него номера на предвидените за обиране.