Заместник-председателят на СДС и бивш русенски депутат Румен Христов се превърна в една от главните фигури във вчерашното бурно заседание на Националния съвет на СДС, белязано от бой, обиди и отделянето на поредните люспи от организацията.
Напрежението ескалира в самото начало на форума, след като се оказа, че наети от председателя Божидар Лукарски мускулести охранители не пускат в културния дом в квартал „Красно село“ част от регионалните структури. Официалната версия бе, че причината е неплатен членски внос, но нежеланите имаха друго обяснение - че искат оставката на Лукарски, когото те наричат „Лъжарски“. Разделителната линия в партията е посоката, в която да продължи СДС - дали към желания от Лукарски завой към Патриотичния фронт, или към искания от опонентите му нов десен блок.
Румен Христов не беше допуснат в началото на вчерашното заседание на националния съвет на СДС. Външната охранителна фирма, която имаше за задача да следи кой влиза, го спряла, въпреки че Христов е една от знаковите фигури за партията. Това разказа за „Утро“ общинският председател на СДС в Русе и член на националното ръководство на партията Станимир Станчев.
В крайна сметка след избухването на скандала Лукарски и симпатизантите му напуснаха заседанието, а противниците им продължиха работата си под председателството на бившия лидер на СДС и действащ кмет на Карлово Емил Кабаиванов. По-късно Лукарски определи събранието като нелегитимно и се оплака, че бил предаден от неколцина високопоставени членове на партията, сред които и Румен Христов.
СДС има енергия. Партията има доста силни механизми за защита, когато усети, че някой налага еднолични решения и мнения спрямо лична угода. Миналата седмица без основание бяха изключени няколко областни организации, което очаквано породи напрежение. Русенската не е сред тях, но никой не е застрахован. От близо година сред нас има недоволство от начина, по който се ръководи партията и искане за оставката на Божидар Лукарски, посочи Станимир Станчев.