Археолози от Германия и България работят заедно на разкопки край могилите в Новград. Експедицията е по българо-немски проект, финансиран от федералното правителство, дейностите ще продължат 3 години, съобщи ръководителят на проекта Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт към БАН. 
Обект на проучването е районът около Таш баир /Каменният хълм/ близо до Новград. Предмет на проучване са останки от 4-6 век, когато тези места са попадали в границата на Римската империя. 
Людмил Вагалински разказа за разкопките пред служители на общинската администрация в Ценово и направи презентация за откритото досега в римския кастел Ятрус край село Кривина. Археологът разказа, че вече са попаднали на уникални находки в района на община Ценово. Едни от тях са варните пещи от 4 век, когато тук е било съсредоточено най-голямото производство на вар в Римската империя с 200 т вар на месец. Разкрита е била и пещ за керамика, изградена по келтски образец - засега първата и единствена в България. Интересни експонати са римска тежест за теглене на жито и парчета керамика от Първата българска държава.