Виртуозният музикант Светлин Русев ще стане почетен гражданин на Русе. Предложението е на общинския съветник от ГЕРБ Васил Пенчев и е подкрепено от колегите му от групата, а при предстоящото гласуване на априлската общинска сесия се очаква пълно единодушие в залата.
В мотивите си Васил Пенчев прави резюме на постиженията и наградите на родения в Русе Светлин Русев, който на 5 април навършва 42 години, като дори само за беглото им изброяване са необходими близо две машинописни страници.
„Ежегодно Светлин Русев очарова русенци със своя талант на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, а от 2017 година е привлечен за артистичен консултант на фестивала и с радост допринася за постиженията на родния си град в областта на изкуството и културата“, посочва още Васил Пенчев.
С радост се включва във фестивала и самият музикант.
„Догодина смятам да се включа значително по-енергично в ММД. Моята идея е това, което ми се иска да присъства на фестивала, да не се забелязва директно от публиката, тоест, то да не се натрапва, но да оставя впечатление. Става дума за ярко човешко присъствие, музиканти, които освен че са блестящи като професионалисти, да носят силен пример с характера, нагласата и поведението си. Има хора, които приемат условията на фестивала - а не е тайна, че според световните параметри тези условия са сравнително скромни - заради това, че са приятели. Музиканти и диригенти идват тук именно заради приятелството, а това само по себе си вече е добър пример“, заяви маестрото в интервю на „Утро“, което бе публикувано във вчерашния брой на вестника.                                У