Кое е любимото място в Русе на вълшебника на цигулката Светлин Русев? Кога за първи път е свирил пред русенска публика? Кои са били най-трудните моменти в живота му? 
С тези и още много други въпроси ученици от училище „Олимпи Панов“ засипаха виртуозния музикант, който се отзова на предложението на директорката Вергилия Грънчарова за среща. Всъщност, срещата е по програма „Русезнание“ и бе планирана за предишното издание на фестивала „Мартенски музикални дни“ през септември, но неотложни ангажименти с майсторски клас в Турция попречиха на цигуларя със световна слава да си поговори с русенските ученици. Светлин Русев спази обещанието си сега и посрещна малките си гости завчера, преди репетицията за поредното участие във фестивала. 
Децата, които са ученици от втори до седми клас, научиха, че любимото русенско място на музиканта е Главната улица, по която той обичал да кара колело като дете. Той си припомни първото си участие в „Мартенски музикални дни“ още като ученик и сподели най-трудните моменти в биографията си - когато едва 15-годишен заминава за Франция и силно тъгува за семейството и приятелите си. Разказа и за парадокса в музикалната си кариера - приет твърде млад в Парижката консерватория благодарение на таланта си, той завършва висше образование, без да има диплома за завършено средно. 
Разговорът на Светлин Русев с учениците от „Олимпи Панов“ беше много радушен, големият музикант разговаря с новите си малки приятели сърдечно и с топлота. А накрая, когато той им подари свое изпълнение на уникалната цигулка, гостите му (повечето от тях за първи път слушаха класика) останаха омагьосани и ръкопляскаха дълго и възторжено.