Приложенията за чат и останалите дигитални услуги ще бъдат принудени да предават данните на потребителите си на полицията. Срокът да го направят ще бъде до 10 дни след постъпване на искане от правоохранителните органи и до 6 часа при извънредни случаи.

Всичко това става ясно от изтекъл в публичното пространство законопроект за предстояща промяна на европейското право. Европейската комисия планира да притисне технологичните компаниите, събиращи т.нар. „електронни доказателства”. Фирмите, независимо в коя държава им е централата, ще трябва да предоставят тези доказателства при криминални разследвания. Няма да има значение и в коя страна са сървърите, на които се съхранява поисканата информация, пише Euractiv.

От новите правила ще бъдат засегнати социалните мрежи като Twitter и Facebook, доставчиците на облачни услуги и компаниите, управляващи регистрациите на домейни. Под новите регулации попадат дори дигиталните магазини, които позволяват на продавачи и клиенти да сключват сделки помежду си. Планира се реформата на европейското законодателство да бъде обявена на 17 април.