Много сериозно поскъпване на жилищата в Русе отчита националната статистика за миналата година. Само през четвъртото тримесечие на 2017-а цените се покачват с 3.9 на сто, достигайки 16,2% повишение в сравнение с предходната 2016 г. Това е близо 3 пъти повече, отколкото за цялата 2016 година, когато повишението бе с 5,7%. 
От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на 2017 г. достига 1092 лева (558 евро). 
Според данните на статистиката, покачването на цените идва най-вече от поскъпването на старото строителство със 17,7%. Новите жилища вдигат цената си само с 6,8 на сто, което обаче е достатъчно да си останат с около 200 евро на квадрат по-високи в сравнение със старите панелки от времето на соца. Цените на апартаментите в новопостроените кооперации достигнаха 700-800 евро още преди година и логично ножицата между ново и старо строителство започна да се позатваря.
Цените на жилищата в Русе удариха тавана през второто тримесечие на 2008 г., когато цената достигна 1750 лева на квадрат или близо 900 евро. След това обаче лихвите бързо тръгнаха нагоре вследствие на световната финансова криза и съответно цените паднаха стремглаво надолу, като голям брой ипотекирани апартаменти бяха отнети от собствениците им заради неплатени вноски по кредитите. Сега, според последните данни на БНБ, за дългосрочните ипотечни кредити в лева банките искат средно 4,11% годишно.